Må din arbejdsgiver blande sig i din sundhed?

I rådgivningvirksomheden Alectias nye arbejdsmiljøbarometer kan man se, at et større fokus på sundhed og arbejdsmiljø har en positiv effekt på medarbejdernes produktivitet. I analysen af undersøgelsen hedder det, at “mere end 80 procent af de adspurgte ønsker, at virksomheden skal blande sig i medarbejdernes personlige sundhed”. Men kan det virkeligt passe?  

I et samfund hvor man er særdeleshed er optaget af virksomhedernes produktivitet, har Alectia sat sig for at undersøge, hvilke faktorer der kan påvirke produktiviteten. Efterhånden bruger mange størstedelen af vores vågne tid på arbejdspladsen, hvilket stiller krav til virksomhederne. 

81 procent af de adspurgte i Alectias undersøgelse mener, at sunde rammer på arbejdspladsen har en positiv indflydelse på deres produktivitet, derfor kan motionstilbud i arbejdstiden og sundhedsfremme i høj grad være et værktøj til at højne produktiviteten på de danske arbejdspladser, samtidig med at det kan højne medarbejdernes velvære – både i arbejdstiden og generelt.

I den forbindelse bliver det relevant at tænke over, hvor meget virksomhederne kan tillade sig at blande sig i de enkelte medarbejderes sundhed. I rapporten hedder det, at 63 procent ønsker frivillige tilbud om sundere frokost ordning, aktive pauser og sportstilbud, hvorimod kun 16 procent mener, at virksomhederne skal stille krav om bedre sundhed til medarbejderne. Om man kan kalde “frivillige tilbud” for indblanding er nok et definitionsspørgsmål, men det viser trods alt, at der er rigtig mange på det danske arbejdsmarked, som gerne vil have mulighed for at holde fast i den sunde livsstil i de mange timer på jobbet. 

For meget arbejde og for lidt energi? 

Det er et velkendt paradoks at det kræver energi at få energi. Motion er en af de bedste kilder til energi, men hvor skal man få energien til at dyrke motion fra? De adspurgte i undersøgelsen mener blandt andet, at arbejdet tager så meget energi, at de ikke får dyrket motion i fritiden. I sammenhæng med denne tendens, nævner de adspurgte også, at en af de store udfordringer er, at vi ikke får rørt os nok på arbejdet. Dette kan medføre smerte og ømhed i kroppen, som de adspurgte også nævner, som en af de tre største sundhedsudfordringer på arbejdspladsen.

Stress og arbejdspres er en af de største arbejdsmiljøudfordringer

I hverdagen kan stress og arbejdspres være med til at øge virksomhedernes sygefravær, mindske produktiviteten og den generelle trivsel på arbejdspladsen. Og netop stress og arbejdspres er en af de største udfordringer, som medarbejdere i danske virksomheder kæmper med.

De adspurgte mener generelt, at stress og arbejdspres er én af de tre største arbejdsmiljø udfordringer i Danmark – sammen med virksomhedens indeklima samt virksomhedens trivsel og samarbejde. Danmarksrekorden i stress og arbejdspres finder man blandt de bacheloruddannede, hvor 75 procent af de adspurgte nævner dette som en af de tre største arbejdsmiljøudfordringer. 

Syge på arbejde

Skal man gå på arbejde, når man har symptomer på sygdom? Umiddelbart vil de fleste nok svare nej, men vågner man en morgen med hovedpine eller stoppet næse, så vil op mod 92 procent af de adspurgte alligevel stå ud af sengen og komme i arbejdestøjet. I hvert fald svarer 92 procen at de adspurgte at de har gået på arbejde med symptomer og 33 procent gør det ofte. For blot at aflive et par myter, så viser analysen, at der ikke er forskel på dette forhold, uanset om man er offentligt eller privat ansat, ligesom der ikke er forskel på landsdelene.

Du kan se rapporten her, hvis du vil vide mere. 

Alectias arbejdsmiljøbarometer er udarbejdet af Epinion for ALECTIA A/S