Mad med mere…

Nydelse, næring og nød – mad påvirker vores livsstil på vidt forskellige måder.

Snobber: Nej til madspild

En ny kampagnefilm fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad viser, at de kendte snobber Søde Fritz og Lille Poul nu også tager afstand til madspild. Nu er det slut med at smide madresterne ud – for nu får au pair-pigen nemlig alle resterne…

Skuespillerne Martin Buch og Rasmus Botoft, der spiller de to folkekære snobber, bakker op om forbrugerbevægelsens budskab.

– Vi vil gerne bidrage til at sætte fokus på det store madsvineri, siger Martin Buch. Madspild koster danskerne 16 milliarder kroner om året.

Hele holdet bag kampagnefilmen, der kan ses på YouTube og på forbrugerbevægelsens hjemmeside, har arbejdet ulønnet med projektet.

www.stopspildafmad.dk

Omlægning af kosten har virkning på ADHD

Nogle ADHD-børn kan få det bedre, hvis de spiser sundt og får et tilskud af fiskeolie. Det viser en amerikansk gennemgang af næsten 70 videnskabelige artikler om ADHD.

Amerikanerne konkluderer, at man kan dæmpe ADHD ved at skære ned på mættet fedt, spise magre fisk, mejeriprodukter, mange grøntsager og ikke så meget kød, spise meget frugt – og spise mange fuldkornsprodukter.

Menukort med nøglehul

Producenter og butikker har siden 2009 kunnet markedsføre fødevarer med det fællesnordiske nøglehulsmærke. Mærket må sættes på fødevarer, der lever op til en række sundhedsmæssige krav om indhold af fedt, sukker, salt eller kostfibre. Intentionen med nøglehullet er at gøre det nemmere for forbrugerne at træffe det sunde valg.

Fra 1. februar i år kan også restauranter, kantiner og andre spisesteder skilte med nøglehulsmærkede retter. Lanceringen af “Nøglehullet på spisesteder” blev fejret med en gallamiddag, hvor fødevareminister Mette Gjerskov blandt andet sagde:

– Hjemme ved komfuret kan man selv bestemme, hvor meget fedt, salt og sukker, man vil putte i dagens ret. Men det skønnes, at danskerne spiser over én million måltider uden for hjemmet hver dag, og her kan det være sværere at gennemskue, hvad der er det sundere valg. Med ‘Nøglehullet på spisesteder’ gør vi det nemmere, samtidig med at restauranter og kantiner får mulighed for at markere sig med sundere alternativer.

Det er frivilligt for spisestederne at benytte ‘Nøglehullet på spisesteder’, men detailhandlen har hurtigt taget mærket til sig, og det er ministerens forventning, at det samme vil ske på restauranter og i kantiner landet over.

Økologisk vin først rigtig økologisk nu

Interessen for økologisk vin er kraftigt stigende hos forbrugerne. Alene fra 2008-2009 kunne Danmarks Statistik konstatere, at salget af vin med økologiske druer var steget 35 procent. Problemet er, at den økologiske vin i butikkerne indtil nu ikke har været 100 % økologisk. For der har kun været krav om, at druerne skulle være økologisk dyrkede. De øvrige tilsætningsstoffer var der ikke de samme krav til.

Men det er nu ændret. De nye regler sætter en række skærpede krav til brug af behandlingsmetoder og tilsætningsstoffer i produktionen af vinen, så fremstillingen kommer på linje med de krav, man sætter til produktionen af andre økologiske produkter.

I den økologiske produktion begrænses brugen af en række tilsætningsstoffer, man normalt anvender i den konventionelle vinproduktion. F.eks. forbydes svovl, og der stilles krav om et betydeligt lavere indhold af sulfitter sammenlignet med konventionel vin.

De nye regler for økologisk vin træder i kraft før vinhøsten i 2012.