‘At få en kronisk sygdom er som at lære at cykle igen’. Mona Møller Christensen lever med konstante smerter på grund af gigt. Hun har lært at leve et godt liv med sygdommen og underviser i dag andre i at leve med kronisk sygdom.
Mona Møller Christensen fik allerede slidgigt i stort set alle sine led, da hun var midt i 40’erne. Hun har tre diskusprolapser i nakken, og hun plages også af knogleskørhed. Det sætter sit tydelige præg på hendes hverdag. Alt foregår i skildpaddetempo. Ofte er kroppen 2-3 timer om at komme i gang om morgenen. Nogle gange humper hun og har svært ved at bruge den ene arm. Gigten i fingrene gør det umuligt at skrælle kartofler, åbne dåser og glas.
På et tidspunkt var hendes dagligdag domineret af smerter døgnet rundt, men i dag har hun fundet måder at leve med de kroniske skavanker:
– Jeg har det rigtigt godt. Jeg har stadig konstante smerter, men jeg har lært at leve med, at sådan er det, fortæller Mona.
– Man skal fokusere på det, man kan, og se bort fra alt det, man ikke kan. Jeg har stadig mange dage, hvor det er rigtig svært at gå. Men det må ikke fylde i min hverdag, så derfor beskæftiger jeg mig hele tiden med noget, som gør mig glad og får mig til at lade være med at tænke på smerterne: Høre musik, læse en god bog, ringe til en veninde eller måske at bage en kage, fortæller Mona.
Mona går hver dag året rundt en tur i den fantastiske natur ved Holsted i Vestjylland, hvor hun bor:
– Jeg går helst 2-4 kilometer hver dag eller arbejder i haven. Hvis jeg har en træls dag, så går jeg kortere, men det vigtigste er at komme ud, selvom det nogle gange kan være rigtigt svært. Når man har en kronisk sygdom, så er det afgørende at holde sig i gang. Og så er det vigtigt her om vinteren at komme ud og få noget dagslys. Motion og dagslys er med til at forebygge depression, fortæller hun.
Mona har ikke altid haft et positivt syn på tilværelsen. En skilsmisse, smertefuld slidgigt og efterfølgende førtidspensionering gjorde kun det hele værre:
– Jeg har været så langt nede, at livet ikke var værd at leve. Jeg kunne ikke mere. Det hele kunne være lige fedt! Selvværd og selvtillid var røget sig en tur, og det var tæt på, at jeg havde fået en regulær depression, fortæller Mona.
Vendepunktet blev, da hun kom på kursus i at leve med en kronisk sygdom. Gigtforeningen havde arrangeret kurset, hvor hun lærte at se på mulighederne i stedet for begrænsningerne.
– Jeg har lært, at der stadig er en masse ting, jeg kan. Jeg har også lært at sige fra og bede andre om hjælp. For mange er det en kæmpe overvindelse at bede om hjælp. Hvis jeg har gæster, og de spørger, om de skal hjælpe med noget af det praktiske, så siger jeg ‘ja tak’. Og så bruger jeg kræfterne på at hygge mig sammen med dem.
Mona arbejder frivilligt i flere sammenhænge, bl.a. hjælper hun til i den lokale genbrugsbutik, og er med i ældresagens ledsagerordning:
– Jeg er utroligt glad for at kunne bruge mine egne erfaringer til at hjælpe andre med at få det bedre. Det er dejligt, at der er brug for mig, selvom jeg har skavanker. Og jeg kan altid selv sige fra, hvis mine kræfter ikke rækker til det en dag.
Hun underviser også andre mennesker med kroniske sygdomme og smerter i at leve med en kronisk sygdom. Kurserne hedder ‘Lær at leve med kronisk sygdom’ og ‘Lær at tackle kroniske smerter’. Kurserne udbydes i de fleste danske kommuner.
– På kurset taler vi slet ikke om sygdom, selv om alle deltagerne er kronisk syge. Derimod taler vi om, hvordan vi kommer videre og laver personlige handlingsplaner for en uge ad gangen. Man skal koncentrere al sin opmærksomhed om at gennemføre det, man sætter sig for, og som gør en glad. Dermed kan man fjerne opmærksomheden fra smerterne.
– At få en kronisk sygdom er som at lære at cykle igen. Man skal lære en masse ting helt forfra. Og man vælter undervejs og får nogle knubs, men så må man rejse sig igen. Det tager lang tid og mange tudeture, inden man cykler igen.
Man kan gøre noget ved slidgigt
Mange tror, at slidgigt kun rammer ældre mennesker, og at der ikke er noget at gøre ved det. Begge dele er forkert. En del mennesker rammes – ligesom Mona Møller Christensen – af slidgigt allerede i 40’erne eller 50’erne. Man kan bremse og lindre slidgigt ved at dyrke motion, der styrker musklerne og stabiliserer leddene. Motionen skal være tilpasset til ens niveau. Er man overvægtig, har det en meget klar effekt på slidgigtsmerter at tabe sig. Mange med alvorlig slidgigt har stor glæde af at deltage i kurset ‘Lær at leve med kronisk sygdom’, som Gigtforeningen har været med til at starte, og som i dag findes i de fleste kommuner. Kilde: Gigtforeningen |
Ekspertens råd ved kronisk sygdom: En kronisk sygdom kan være svær at takle – både fordi man må indstille sig på, at sygdommen aldrig går væk, men også fordi mange kroniske sygdomme udvikler sig gennem årene og kræver, at man igen og igen må tilpasse sig. – Når man får en kronisk sygdom, kan man ikke have et håb om, at sygdommen går væk. Men man kan have et håb om at få et godt liv med sygdommen, forklarer Diana June Pedersen, der er psykolog og hver dag rådgiver mennesker med gigtsygdomme på Gigtforeningens rådgivningstelefon. – Der findes ikke en opskrift på, hvordan man gør, når man får en kronisk sygdom. For nogle giver det mening at blive næsten ét med deres sygdom og lade sygdommen fylde meget i livet. Andre vil gerne holde sygdommen i baggrunden og forsøger at kæmpe imod de begrænsninger, som følger med sygdommen. Det er almindeligt, at ens syn på sygdommen også går op og ned i bølger, så man i nogle perioder lader sygdommen fylde mere end i andre, siger Diana June Pedersen. Hun fremhæver, at en passiv hverdag og fravalg af sociale aktiviteter ikke er hensigtsmæssigt – tværtimod gælder det om at fastholde sociale aktiviteter og holde sig aktiv. – En kronisk sygdom indeholder ofte et uforudsigeligt element, som gør det svært at planlægge ud i fremtiden. En del mennesker med f.eks. leddegigt eller bindevævssygdom kan pludselig komme ind i en dårlig periode, hvor sygdommen bliver aktiv. Men mange mennesker med kronisk sygdom lærer at leve mere i nuet i stedet for flere år ud i fremtiden, hvilket er en misundelsesværdig strategi for mennesker generelt, siger Diana June Pedersen. Du kan ringe til Gigtforeningens Rådgivning og få råd om at leve med en gigtsygdom på telefon 3977 8080 alle hverdage mellem 9-16 (fredag 10-15). |