Det er en gammel myte, at man skal ligge på sofaen, når man har ondt i ryggen. Tværtimod anbefaler forskerne i dag, at man skal tage på arbejde. Men det er også en myte, at folk ”bare” sygemelder sig, når de har ondt i ryggen. Der var en gang, hvor lægen anbefalede, at man lagde sig forsigtigt på sofaen og ventede på, at rygsmerterne gik over. Sådan er det ikke mere. Kan du bevæge dig for smerter i ryggen, er det bedst at gøre det. Derfor anbefaler forskerne også, at man rejser sig fra sygesengen og passer sit arbejde, selv om man har smerter. Det var blandt andet et af de budskaber, som kom frem sidste år, da forskning viser, at det generelt ikke hjælper at skåne ryggen med en sygemelding, når den værker og gør ondt uden nogen kendt grund. Men forskningen sagde ikke noget om, hvor mange der sygemelder sig på grund af rygsmerter fra et arbejde, som de ellers godt kunne passe. Ifølge overlæge og ph. d. Ole Kudsk Jensen fra Region Midts rygcenter, Forskningsenheden for Sygemeldte, Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg, så er der nemlig allerede rigtig mange, som går på arbejde, selv om de har ondt i ryggen:
– Jeg synes, debatten har været noget unuanceret. I 10 år har jeg rekrutteret patienter med rygproblemer til forskningsundersøgelser, og det er min erfaring, at langt de fleste passer deres arbejde, selv om de har ondt i ryggen. Det er en lille del – måske 10 eller 20 procent, som sygemelder sig langvarigt, og blandt dem er der mange, som har haft ondt i ryggen i flere måneder.
Han henviser til, at mange af de patienter, som han ser, oplever, at de har ét problem, fordi de har ondt i ryggen, men hvis de sygemelder sig, så har de to problemer. Derfor foretrækker de ikke at sygemelde sig.
– Der er sikkert nogle, der sygemelder sig en dag eller to, fordi de har ondt i ryggen – ligesom hvis man har mavepine eller hovedpine, men de langvarige sygemeldinger på mere end fire uger, kommer helt generelt fra mennesker, der har så ondt, at de ikke kan passe deres arbejde på grund af smerterne.
I mange tilfælde lærer vi, at smerter er et faresignal fra kroppen, som betyder, at vi skal passe på eller stoppe med en aktivitet, men når det kommer til de langvarige, uspecifikke rygsmerter, er det ikke altid så enkelt.
– Smerter i ryggen er sjældent farlige, og de kræver sjældent, at man tager særlige hensyn, med mindre man løfter mange tons i løbet af dagen. Man kan sammenligne det med hovedpine, som kan være plagsom, men som regel ikke betyder, at der er noget farligt på færde, forklarer Ole Kudsk Jensen, som også understreger, at det lige så ofte er det, man IKKE gør, som kan give grobund for smerter.
– Ryggen er stærk og kan holde til meget. Men den har brug for motion og træning. Så i stedet for at se på, hvad du har gjort galt, som har forårsaget rygsmerter, så kan det være, at du i stedet skal se på, hvad du ikke har gjort. Har du ikke motioneret så meget på det sidste? Har du ikke sovet godt på grund af stress og bekymringer? Det kan også være, at du har spændt i musklerne, hvis du har for meget at tænke på?
I langt de fleste tilfælde går rygsmerter over af sig selv, hvis man venter længe nok, og bliver ved med at bevæge sig, men det kan alligevel være en god idé at se sin læge, hvis man ikke har nogen forklaring på smerterne, så det kan blive udelukket, at der er tale om alvorlig ryglidelse, for eksempel kræft eller betændelse.
Ole Kudsk Jensen kan godt tilslutte sig den generelle anbefaling om, at man skal gå på arbejde, hvis man kan, men han gør samtidig opmærksom på, at smerterne kan være så stærke, at det kan være nødvendigt med en sygemelding.
– Når vi får patienter ind på vores afdeling, kan vi se, at de ofte har så mange smerter, at de har svært ved at fungere i deres almindelige liv. Alene det ikke at kunne sove ordentligt om natten på grund af smerter, kan påvirke ens liv og velbefindende så meget, at det kan blive nødvendigt med en sygemelding.