Mange taler aldrig med deres læge om vægtproblemer

Af: Helseredaktionen

Foto: Scanpix/Iris

På trods af, at fedme og overvægt er et udbredt og voksende helbredsproblem, så har mange svært overvægtige aldrig talt med deres læge om deres vægtproblemer.

 

Rigtig mange overvægtige har det dårligt fysisk og psykisk på grund af overvægten, men mange taler alligevel ikke med deres praktiserende læge om deres problemer. Faktisk har hver anden svært overvægtige aldrig talt med deres læge om vægtproblemer. Og kun 11 pct. af de svært overvægtige har oplevet, at lægen af egen drift har taget vægten op i konsultationen. Det viser en undersøgelse, som You Gove har lavet for Novo Nordisk Scandinavia.  Men når først vægten kommer på tale i konsultationen, så er 40 pct. af patienterne godt tilfredse med lægens rådgivning, viser undersøgelsen.

Selvbebrejdelse kan blokere for lægekontakt

Vægttab står højt eller højest på ønskesedlen hos 76 pct. af de svært overvægtige, men næsten halvdelen (47 pct.) har alligevel aldrig talt med deres praktiserende læge om deres vægtproblemer. Blandt grundene kan være:

  • De fleste svært overvægtige mener, at deres overvægt er selvforskyldt og er resultatet af, at de ikke dyrker nok motion (64 pct.), eller at de er for glade for mad (61 pct.)
  • Færre end hver tredje ved, at svær overvægt ikke bare skyldes en karakterbrist hos dem selv, og at der er videnskabelig dokumentation for, at faktorer som genetik og appetitsignaler også spiller ind.

Svært overvægtige oplyses ikke om behandlingsmuligheder

En meget stor del af svært overvægtige (64 pct. i undersøgelsen) lider af vægtrelaterede følgesygdomme og helbredsproblemer. – Et vægttab på bare 5-10 pct. kan forbedre disse tilstande. Det kan opnås med medicinsk behandling i kombination med kaloriereduceret diæt og motion.

  • Men mange praktiserende læger anviser udelukkende kost og motion som vejen til vægttab, viser undersøgelsen:
  • 77 pct. af dem, der har spurgt deres læge til råds om vægttab, har fået vejledning om kost og motion (som altså ikke har ført til vægttab)
  • Kun 9 pct. er blevet oplyst om andre behandlingsmuligheder – f.eks. at få medicin, der regulerer appetitten, energiomsætningen eller optagelsen af næringsstoffer
  • Kun 8 pct. er blevet informeret om fedmeoperationer.

 


 

Om undersøgelsen:

Den er gennemført for Novo Nordisk Scandinavia af analyseinstituttet YouGov. Der er gennemført i alt 1014 CAWI-interviews med personer bosid- dende i Danmark i alderen 18-74 år, og som har et BMI-tal højere end 30.