Mangler du D-vitamin? Overvægt kan spille en rolle

Tekst: Carsten Gottlieb Foto: Shutterstock

Hold fast, for i et nyt forskningsforsøg har de opdaget, at vores ekstra kg kan have en indflydelse på, hvor effektive vi er til at optage D-vitamin fra kosttilskud. Så hvis du befinder dig over den anbefalede BMI-grænse, kan det være en smart idé at tage ekstra tilskud.

D-vitamin er virkelig en gamechanger for vores sundhed og hjælper med at forebygge alvorlige sygdomme som kræft, diabetes og hjertesygdomme. Derfor anbefales det i dag, at vi tager tilskud af D-vitamin i de mørke måneder. I den del af året, hvor vi kan være ude i solen, danner kroppen som bekendt selv D-vitamin (med mindre man bruger solcreme).

Et nyt studie har dog vist, at folk med ekstra kg måske har en større udfordring med at omsætte D-vitaminet fra tilskud og ind i kroppen. Det tyder på, at hvis du er overvægtig, kan det være nødvendigt at tage en højere dosis D-vitamin for at opnå den samme gavnlige virkning som personer med normalvægt.

Ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil er mere end halvdelen af befolkningen i Danmark overvægtige, og hele 18,5 % betegnes som svært overvægtige (BMI på 30 eller derover). Så det er ret relevant for de fleste af os at undersøge, om vi bør øge vores indtag af D-vitamin baseret på vores vægt.

Fedtvæv neutraliserer D-vitamin

Det nye studie, som blev udført af forskere på et sygehus i Boston, USA, er baseret på dokumentation fra VITAL studiet, hvor 16.515 forsøgspersoner har taget tilskud af D-vitamin som del af et dobbeltblindet, placebo-kontrolleret projekt. Deltagerne fik målt BMI både før og efter studiet, og der er taget blodprøver før, under og efter forsøgsperioden. Den daglige dosis i VITAL-projektet var 50 mikrogram, der i Danmark anses som en høj dosis. Når forskerne retter fokus på BMI og dokumenteret optag af D-vitamin i blodet, er der et klart resultat: Deltagere med højt BMI omsætter en mindre andel af D-vitamintilskuddet til deres eget system, selvom de ikke har færre af de proteinforbindelser, som tager imod D-vitaminet i kroppen. Teorien er derfor, at en del af D-vitaminet bliver optaget i fedtvævet uden at komme kroppen til gavn. Det bliver blot lagret og indkapslet i fedtvævet. Sikker optagelighed er nøglen Som almindelig dansker er det derfor værd at overveje, om man hører til dén halvdel, der er overvægtige. Når man er i den tunge halvdel, er det formentlig fornuftigt at sikre en solid dosis af D-vitamin. Uanset i hvilken ende af BMI-skalaen, man ligger, er der stadig håb for os alle. Forskningen peger på, at valg af tilskud i kapselform, hvor D-vitaminet ligger i en beskyttende olie, kan være en god løsning. Dette vil sikre, at D-vitaminet optages effektivt af kroppen, da det er et fedtopløseligt vitamin. Et af de mest lovende D-vitamintilskud er D-Pearls fra den danske kosttilskudsfabrikant Pharma Nord. Dette tilskud har dokumenteret høj optagelighed gennem forskning og studier