Medicin med alderen

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Din alder har indflydelse på medicinen, selv hvis du har taget den gennem mange år. Kroppen ændrer sig nemlig – og det kan have betydning for, hvordan den reagerer på medicin.

Kroppen ændrer sig med alderen. Det kan måske virke som en selvfølge, men det kan dog komme bag på mange, at alderdommen har indflydelse på, hvordan ens medicin virker – selv hvis man har taget den samme medicin i en lang årrække uden problemer. Det skyldes, at når kroppen ændrer sig, ændres også den måde kroppen optager og udskiller medicin på.

Helt afgørende er, at leverens og nyrernes funktion bliver nedsat med alderen.

Det betyder, at kroppen får sværere ved at nedbryde og udskille medicin, Noget andet er, at kroppen også bliver mere følsom overfor nogle typer medicin, så der skal en mindre dosis til at få den samme virkning.

Den øgede følsomhed kan også resultere i flere bivirkninger, selvom det er medicin, du er vant til at tage. Det gælder særligt medicin, som påvirker hjernen, f.eks. sovemedicin og medicin mod angst og depression. Men det kan også være vanddrivende medicin, der kan føre til ufrivillig vandladning eller gigtmedicin af typen NSAID, der hos ældre oftere giver bl.a. blødninger i mave-tarm-kanalen.

Vær opmærksom

Det bedste, du kan gøre, er at være opmærksom på, om du får flere bivirkninger med alderen – det kan nemlig være nødvendigt, at lægen justerer din dosis.

Det kan være svært at skelne bivirkninger fra alderdoms- og sygdomstegn, men hvis du har mistanke om, at medicinen ikke virker som den plejer, skal du tale med din læge om det.

Praktisk hjælp

Der kan også være praktiske udfordringer forbundet med at tage medicinen.

Det kan for nogle være svært at få medicinen ud af emballagen, f.eks. hvis fingerkræfterne ikke er, hvad de har været.

For andre kan det være svært at huske at tage de rette tabletter til den rette tid.

Begge dele kan du få nogle tips til i faktaboksen. Og husk på, at du til enhver tid kan spørge på apoteket eller hos lægen.

Få hjælp til at tage din medicin:

  • Spørg efter medicin i emballage, der er nemt at åbne
  • Anskaf dig en pille-prikker på apoteket, der gør det nemmere at få tabletterne ud af blisterpakningen
  • En doseringsæske er god til at få styr på medicinen
  • Apoteket kan også hjælpe dig med såkaldt dosispakket medicin. Her bliver din medicin pakket i gennemsigtige engangsposer, hvor hver pose indeholder den medicin, du skal tage på et bestemt tidspunkt
  • Du kan få påmindelser på mobiltelefonen ved hjælp af medicinhuskeren i appen ”apoteket”, eller ved at lægge kalenderpåmindelser ind på mobilen eller din tablet.