Efteråret byder for manges vedkommende på rejser til mere eksotiske himmelstrøg eller mulighed for at nyde sensommeren i Europa. Men hvordan er det lige med medicin og rejser?
Afslapning under mildere himmelstrøg med udsigt til hvide sandstrande eller vilde løver på savannen er en god måde at få fyldt energidepoterne op. Men hvad enten du skal på spaferie i Montenegro eller med rygsæk til Zimbabwe, er det godt at være forberedt og tage de fornødne forholdsregler. Du skal være særlig opmærksom, hvis du sætter kursen mod et af de mere eksotiske rejsemål. Seks ud af ti danskere, som rejser til et udviklingsland, bliver syge på rejsen.
Størstedelen bliver kun ramt af småproblemer, men 5-10 pct. bliver så syge, at de må have lægehjælp, og evt. medicin, under eller efter rejsen.
Her får du en håndfuld gode råd til, hvordan du kan blive godt forberedt til rejsen.
Hvis du skal rejse til et udviklingsland, er det en god ide at undersøge, om du bør vaccineres, før du skal af sted. Nogle vacciner skal du have ad flere gange, så det er godt at være tidligt ude. Du kan læse mere om vaccinationer på Statens Serum Instituts hjemmeside, ssi.dk eller på min.medicin.dk. Som et minimum er det en god ide at være vaccineret mod difteri og stivkrampe (tetanus) inden for de sidste fem år eller genvaccineret inden for de sidste ti år.
Duften af krydret, grillet lammekød og synet af store, farverige stabler af eksotiske frugter og grøntsager kan friste på udenlandske markedspladser. Men mad og drikke er samtidig den hyppigste årsag til sygdom på rejsen. Typisk vil det være diarré, som skyldes bakterier, virus eller parasitter. Op mod 50 pct. af rejsende til Afrika, Asien, Sydamerika og Mellemøsten får rejsediarré, med tynd, vandig afføring, mavekneb og kvalme.
I de fleste tilfælde forløber rejsediarré fuldstændigt ukompliceret. Det vigtigste er, at du får rigeligt væske og nok salt. Medicinsk kan rejsediarré behandles på to måder; det kan behandles med medicin, der stopper diarréen midlertidigt, og det kan behandles med antibiotika, der dræber de bakterier, der er årsag til sygdommen. Antibiotika kan som regel forkorte diarréens længde fra 3 til 1 dags varighed. Stoppende medicin må kun bruges kortvarigt – hvis du fx skal ud at flyve eller lignende – og ikke hvis du har blod eller slim i afføringen. Læs mere om mave-tarminfektion og behandling på min.medicin.dk.
Hvis du har høj feber i mere end nogle få dage (over 38,5° C), diarré i mere end 14 dage eller har vedvarende blodige eller slimede afføringer, bør du søge læge. Du kan i så fald være smittet med en mere alvorlig infektion med amøber eller bakterien shigella dysenteri).
Myggestik kan overføre sygdomme som malaria, gul feber, dengue feber og japansk encephalitis (hjernehindebetændelse). Risikoen for den alvorlige type af malaria er størst ved rejser til Afrika. Ca. 100 personer kommer hvert år hjem med malaria, og man regner med, at mange flere behandles for malaria under rejsen. Forebyggende medicin mod malaria er ikke 100 pct. effektiv, og det er derfor meget vigtigt, at du beskytter dig mod myggestik. Se info nedenfor eller læs mere om malaria og malariamedicin på min.medicin.dk.
Hvis du får ordineret medicin på rejsen, har den oftest et andet navn, end du kender fra lægemiddelpakningerne i Danmark. Det er derfor altid en god idé at læse på pakken, hvilket indholdsstof (det virksomme stof), der er i medicinen. Som regel finder du indholdsstoffet lige under medicinens navn, skrevet med lidt mindre skriftstørrelse. Indholdsstoffet har samme navn i mange lande, og derfor kan du søge på det i den danske medicindatabase min.medicin.dk. Her kan du fx læse om medicinens virkning, dosering og bivirkninger.
Hvis du får ordineret medicin i udlandet, og du i forvejen tager medicin, skal du være opmærksom på, at begge midlers virkning kan ændres, når du tager dem samtidig. Det gælder også, hvis du får et naturlægemiddel. Så husk at fortælle din behandler, hvilken medicin du tager. Du kan læse om medicins indvirkning på hinanden på medicinkombination.dk.
Hvis det er nødvendigt for dig at have medicin med på rejsen, skal du være opmærksom på at ved rejser til de lande, der er med i Schengen-aftalen, skal du medbringe en medicinattest, der dokumenterer, at du har lov til at medbringe medicinen til eget brug. Det gælder euforiserende stoffer som fx sovemedicin, stærke smertestillende lægemidler, der indeholder morfin, metadon og beroligende midler. Du kan få lavet en medicinattest på apoteket eller bestille den på nettet via www.sundhed.dk.
God tur!
Info: Forholdsregler vedrørende mad og drikke på rejser til eksotiske rejsemål