Melatonin fortjener opmærksomhed

Af: Anette Harbech Olesen

Foto: Shutterstock

Melatonin er et naturligt signalstof, som vi producerer i hjernen – om natten. Melatonin er et vigtigt hormonlignende stof med stor sundhedsmæssig betydning. Derfor mener jeg, at vi med sundhedsfordel kan ofre melatonin opmærksomhed.

Melatonin har betydning for blandt andet vores nattesøvn, hormonelle balance, vægt, øjne, immunforsvar, aldringsproces og generelle sundhed. Det er øjnenes registrering af henholdsvis lys og mørke, der påvirker produktionen og udskillelsen af henholdsvis melatonin og serotonin, bedre kendt som budbringeren af det gode humør.

Melatonin dannes og udskilles først og fremmest, når det er mørkt. Når det er tid til at sove, så igangsættes produktionen og udskillelsen af melatonin til hjerne og kredsløb, men altså kun i fuldstændigt mørke. Udsættes øjnenes iris for bare det mindste lys i løbet af natten, så sænkes dannelsen af melatonin. Modsat stimulerer dagslys dannelsen af serotonin.

Produktionen af melatonin er under pres, primært fordi vi opholder os i kunstigt lys og udsætter os for blå lys fra computere, telefoner og LED-lys, som aldrig set tidligere i historien. Kunstigt lys og blå lys, særligt i aftentimerne, kan blokere for den natlige frigivelse af melatonin, og dermed true vores indre sundhed og balance.

Første gang jeg mere detaljeret fattede interesse for melatonin, var, da jeg i 2002 mødte den italienske læge Walter Pierpaoli. Han er en nøgleperson indenfor melatoninforskningen og anses for at være en specialist indenfor pinealkirtlens funktion og produktion af melatonin. Jeg har netop her 17 år senere mødt Dr. Pierpaoli igen. Resultaterne af disse møder kan du læse om i min nye bog om melatonin, hvor du kan læse om melatonins afgørende betydning i forhold til indre sundhed og balance.

Pierpaolis tese er, at pinealkirtlen og melatonin er involveret i en stor del af de processer, der holder os vitale og i live. Han har således forsket i melatonins betydning i forhold til overgangsalderen, immunforsvaret og forsker den dag i dag stadig i signalstoffets indvirkning på vores livslængde.

Pierpaolis anbefalinger er, at vi undgår blå lys før sengetid, sørger for naturligt lys i dagtimerne og prioriterer en god nats søvn i fuldstændigt mørke.

Har du lyst til at læse mere om ’søvnhormonet’ melatonin, dets indvirkning på kropslige balancer, og hvordan du optimerer produktionen og dermed livskvaliteten, så kan du læse mere i min seneste bog ’Søvnhormonet’ melatonin – optimer din søvn, vægt og livskvalitet på Madforlivet.com.


Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2020.
I janaur er det forfatter, madskribent Anette Harbch Olesen, der er aktuel emd bøgerne: Søvnhomonet Melatonin – optimer din søvn, vægt og livskvalitet samt Mad, Mening & Magiske øjeblikke.