Mennesker med Parkinson får lavet flere huller i tænderne og får trukket flere tænder ud

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock, Adobe Stock

Ofte forbinder man Parkinson med symptomer som rystelser, dårlig balance og stive led. Men faktisk følger flere problemer med tandsundheden ofte også med diagnosen, viser ny forskning

Som Parkinson-patient vil de fleste på et tidspunkt få sværere ved at holde på tandbørsten, eller at få tandbørsten korrekt rundt i munden. Der kan også komme kognitive problemer som demens eller depression, der gør det svært at huske at børste tænder eller have overskud til at gå til tandlægen, forklarer forsker bag nyt studie.

– Hver gang en person uden Parkinsons sygdom får trukket én tand ud, får Parkinson-patienter trukket 1,5 tand ud

– Og for hver fyldning er der 1,7 flere fyldninger hos personer med Parkinson, oplyser ph.d. studerende Sara Baram fra Odontologisk Institut på Københavns Universitet. Hun er en af forskerne bag et nyt studie om Parkinson sygdom og tandlægebesøg.

Det er et registerstudie på ca. 7000 Parkinson-patienter i Danmark, der sammenligner dem med personer, der matcher dem på alder og køn.

– Resultaterne er med til at bekræfte, at Parkinson-patienterne opsøger tandlægen mere end personer uden Parkinson. Samtidig er det, de får lavet hos tandlægen, ikke tjek eller forebyggelse, men typisk en fyldning, eller de får trukket en tand ud. Det kan derfor tyde på, at de generelt har flere problemer med tænderne, forklarer Sara Baram.

Personer med Parkinson kommer desuden ofte mere uregelmæssigt til tandlægen.

– Når personer med Parkinson opsøger tandlægen på denne måde, må man noget af vejen formode, at de har flere problemer med tænderne, eller at de har mere ondt i dem, siger Sara Baram.

Flere skadelige bakterier i munden

Parkinson er en såkaldt neurodegenerativ sygdom, hvilket betyder, at nogle af hjernens funktioner langsomt bliver nedbrudt. Det resulterer blandt andet i, at man begynder at ryste, kan få sværere ved at gå, og at man får dårligere balance, og så kan Parkinsons-symptomerne altså også have konsekvenser for munden og tænderne.

– Som Parkinson-patient vil de fleste på et tidspunkt få sværere ved at holde på tandbørsten, eller at få tandbørsten korrekt rundt i munden. Der kan også komme kognitive problemer som demens eller depression, der gør det svært at huske at børste tænder eller have overskud til at gå til tandlægen,” siger Sara Baram.

Derudover danner Parkinson-patienter ofte mindre spyt end andre, og det kan også have betydning for tændernes sundhed, forklarer Sara Baram og tilføjer:

– Normalt danner vi en vis mængde spyt i løbet af nogle minutter, der gør, at vi hele tiden neutraliserer og synker potentielt skadelige bakterier i munden. Parkinson-patienter får noget medicin, der gør, at de ikke danner nok spyt, og de har der for en øget risiko for at udvikle sygdomme i munden

Rettidig omhu

Selvom der er flere problemer med tand- og mundsundheden hos Parkinson-patienter, så er der ikke i særlig høj grad fokus på information og forebyggelse, når man får diagnosen.

– Vi har lavet et mindre studie, der viser, at de ikke får ret meget at vide med hensyn til munden og tænderne. Der mangler både viden hos tandlæger, læger og plejepersonale, for der vil være andre alvorlige symptomer, der overskygger tænderne. Men på et tidspunkt går det hurtigt med udvikling af tandproblemerne, og derfor er det vigtigt, at sundhedspersonalet viser rettidig omhu, siger Sara Baram.

Sara Baram håber derfor, at der med studiet kan komme mere fokus på forebyggelse, og at lægerne begynder at gøre opmærksom på medicinens bivirkninger i forhold til tænderne.

Studiet “Dental care utilization among persons with Parkinson’s disease in Denmark” er udgivet i Community Dentistry and Oral Epidemiology.

KILDE: SUND.KU.DK