Mens vi dør af noget andet

Af: Jeanne Fløe

Foto: Shutterstock

Corona. Sygdommen ingen må dø af. Og imens dør vi så af noget andet. Sådan kan jeg godt få det nogle gange med corona. For jeg kan godt blive mismodig ved tanken om alle de følger, det får for vores sundhed, at vi har sat alt ind på at inddæmme denne frygtindgydende virus. Jeg tænker her på både de mentale og fysiske omkostninger.

De mentale omkostninger er svære at gøre op. Men jeg gætter på, vi får en efterregning i form af øget stress, angst og depression. Hertil kommer så de negative fysiske omkostninger af ikke at være aktiv i fitness centrene, fodbold i den lokale klub, cykle eller gå på arbejde.

Med nedlukningen har vi bragt flere i risiko for udvikling af livsstilssygdomme og herunder hjertekarsygdomme.

Og for dig, der allerede har en hjertekar lidelse, kan tilstanden meget vel være blevet forværret.

Med hjemmearbejdsplads og et stillesiddende liv foran computeren er der nemlig dømt inaktivitet. Og vores normale måde at kompensere på er der også lukket ned for. Flere af mine klienter oplever i disse dage, at de har fået corona deller. Studier har vist, at et fald i aktivitetsniveau lynhurtigt medfører fald i den fysiske form, en øget fedtmasse mellem de indre organer og fald i muskelmasse og en forringelse af kroppens sukker og fedtomsætning.

Når strukturen i hverdagen skrider, og arbejde og fritid flyder ubemærket sammen, øges risikoen for, at vi går fra kontorstolen til sofaen. Slukker for arbejdscomputeren efter alt for mange timer og svitser så over på Netflix all inklusive, og så hygger vi os for at forsøde vores ellers så ensformige liv.

Derfor er det vigtigste råd, at du ikke bare sætter dig i sofaen, og øger dit fødevareindtag. Det tager kun 14 dage at øge risikoen for hjertekarsygdom. Og meget lang tid at modvirke efterfølgende.

Så sørg for at få struktur på din dag. Indlæg små pauser i løbet af dagen, hvor du er fysisk aktiv. Sørg for at gå en tur dagligt i 30 min. Skift Netflix ud med strikketøj eller en god bog. Det er sværere at køre snacks ind samtidig med, at du strikker eller holder på en bog.

Læs også: Hvordan er danskernes mentale og fysiske form efter et år med corona?