Min energidrik – en slags cremet kompotkoldskål

Af: Nanna Simonsen

Foto: Fra bogen 'Mad til mor'

En hjemmelavet energidrik med gode kalorier til ældre og småtspisende – kan enten drikkes eller spises med ske.

ca. 2 liter

Det du skal bruge:

Kompot

300-400 gram frisk (evt. dybfrossen) bær/frugt (jordbær, hindbær, blandede bær, friske abrikoser eller søde blommer)

Eller: 1 stort bund rabarber (400-500 gram)

50-150 gram sukker

Resten

6 pasteuriserede helæg (hvider og blommer)

2-3 nip fint salt (fremhæver smagen og gør drikken mere appetitlig)

ca. 6 spsk. sukker

ca. 6 dl (godt 500 gram) skyr naturel (Thises økologiske er bedst)

5-6 dl piskefløde

Til justering af smagen

Smag evt. din energidrik til med en smule friskpresset citronsaft, en smule ekstra salt eller lidt flormelis (let at røre ud)

Sådan gør du:

Gør frugten i stand (trim, skyl, fjern evt. frugtsten, og skær småt ud). Dybfrossen frugt skal ikke skylles, den er som regel skåret og skal ikke optøs før brug.

Kompot (bør tilberedes og afkøles timer før anvendelse): Kom frugten i en gryde med 2-3 tsk. vand. Læg låg på, sæt gryden over lavt blus, og lad frugten langsomt komme i kog og koge ud til kompot.

Tilsæt 50-150 gram sukker (rabarber kræver mest), og kog kompotten, indtil sukkeret er opløst. Kompotten skal ikke være decideret sur, men gerne til den lidt syrlige side.

Tag gryden af blusset, og lad kompotten svale lidt af. Blend den så, til den er ensartet i konsistensen.Hindbærkompot behøver dog sjældent en tur i blenderen, fordi bærrene ad sig selv koger fint ud.

Sæt kompotten i køleskab, og køl den ned til maks. 5 grader.

Resten: Pisk æggene til en blød og luftig æggesnaps med ca. 6 spsk. sukker samt saltet. Den skal være helt lyd og uden sukkerknasen. Rør/pisk skyren i. Tilsæt fløden, når æg og skyr er helt blandet.

Rør til sidst den kolde kompot i cremen, og juster smagen, evt. med friskpresset citronsaft og/eller salt og flormelis.

Opbevar din energidrik i køleskab (maks. 5 grader). Der kan den holde sig i op til en uge. Tag kun den mængde/portion frem, der skal serveres umiddelbart efter. Hvad der måtte blive af rester efter en uge, bør for en sikkerheds skyld smides ud.

Hvis du ønsker en lidt mere flydende energidrik, kan en fjerdedel af skyren udskiftes med kærnemælk. Det reducerer ganske vist proteinindholdet en smule.