Nogle taler om, at der er en revolution på vej i det danske sundhedsvæsen – et paradigmeskifte om man vil – hvor patienterne selv er aktive medspillere i deres egen behandling. Og det, der efter sigende skal drive revolutionen, er telemedicin.
Telemedicin. Det lyder lidt mystisk, men det er egentlig ret enkelt. Telemedicin betyder kort og godt, at patienterne bliver behandlet og kontrolleret i deres eget hjem. Én af de varmeste fortalere for telemedicin, overlæge Klaus Phanareth, taler om, at man i stedet for at blive indlagt på hospitalet, bliver ”udlagt” i sit eget hjem. Man kan sige, at det nu er patienten, der er centrum for behandlingen, og ikke sygehuset.
Telemedicin betyder også, at patienterne ved hjælp af måleredskaber, tablets og smartphones selv tager aktiv del i at overvåge deres sygdom og selv varetager en del af deres behandling. Regionerne har allerede taget hul på at behandle kroniske patienter med blandt andet KOL og hjertesygdomme uden for hospitalet, og det med gode resultater – alt tyder på, at flere og flere patienter vil blive udlagt i stedet for indlagt i fremtiden.
– Der er ingen tvivl om, at den model, som vi har i sundhedsvæsnet i dag, ikke holder i fremtiden. Der bliver flere ældre og færre hospitaler, og derfor bliver det nødvendigt at behandle disse patienter via telemedicin, hvis sundhedsvæsnet skal kunne løfte opgaven, fortæller Halfdan Eika, som er konsulent i Center for Telemedicin i Region Midtjylland.
I 2012 fremlagde regionerne og regeringen en handleplan for udbredelsen af telemedicin, og sidst i september i år kom Digitaliseringsstyrelsen også med en ny strategi for digital velfærd. Strategien indeholder 21 fokusområder, der omhandler alt lige fra digital læring og undervisning, nye veje i digital sagsbehandling, omsorg og pleje, samarbejde på tværs af sektorer og ikke mindst, hvordan telemedicinske løsninger skal blive en mere integreret del af behandlingen i sundhedsvæsnet. Du kan læse mere om Digitaliseringsstyrelsens strategi for digital velfærd på digst.dk
Undersøgelser fra Danmark, England og Skotland viser, at man ved telemedicinske løsninger i dag kan reducere genindlæggelser med 50 procent, og at dødeligheden blandt kroniske patienter falder. Typisk koster en sengeplads på et hospital i Danmark 14.000 kr., og i følge Mandag Morgen vurderer regionshospitalet i Horsens, at hospitalet ved hjælp af telemedicin sparer omkring 10.000 kr. pr. KOL-patient om året.
Og selvom telemedicin naturligvis kan være med til at spare samfundet for en masse penge, så er de menneskelige gevinster samtidig rigtig store. Og det er netop kombinationen af det økonomiske og det menneskelige aspekt, der, ifølge Halfdan Eika, er telemedicinens styrke.
I og med at patienterne er så involverede og har så megen indsigt i deres sygdom, fører det i mange tilfælde til vigtige adfærdsændringer – flere holder op med at ryge, bevæger sig mere og spiser sundere, simpelthen fordi de kan følge deres sygdom så tæt. Og til Mandag Morgen fortæller Anne Brandt, som er direktør i Danmarks Lungeforening, at telemedicin især giver KOL-patienterne en følelse af, at det er dem, der styrer sygdommen i stedet for omvendt, ligesom det med til at eliminere meget af den usikkerhed, som mange patienter kan have, når de udskrives fra hospitalet. Det er det, man kalder patient-empowerment.
Selvom vi er langt fremme med telemedicin i Danmark, er det stadig på pilotprojektstadiet, og lige nu har regionerne primært fokus på kroniske sygdomme som KOL, hjerte-kar sygdomme og sårbehandling. Men hvordan ser det mon ud om 20 år?
– I fremtiden vil telemedicin handle lige så meget om forebyggelse som behandling, fortæller Halfdan Eika.
– Man vil for eksempel tage tidligere fat i potentielle patienter, før de har udviklet eksempelvis KOL eller en hjertesygdom, og hjælpe dem til at holde op med at ryge, ændre kostvaner eller lignende. Men teknologien vil også være med til at drive og definere telemedicinen – der findes for eksempel en astmainhalator med GPS, der kan måle og advare om for høj luftfugtighed eller forureningsniveau, som man kan forestille sig bliver helt almindelig. Eller at kræftpatienter ved hjælp af ny teknologi og medicin, kan få kemoterapi i hjemmet.
National handlingsplan for udbredelse af telemedicin i DanmarkRegeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner har i 2012 sammen lanceret en national handlingsplan for udbredelse af telemedicin. Handlingsplanen indeholder 5 initiativer:
Se mere på www.sum.dk, www.digst.dk, www.regioner.dk og www.kl.dk |
Resultater af telemedicinsk program i EnglandI England har man gennemført verdens hidtil mest omfattende forsøg med telemedicin, det såkaldte Whole System Demonstrator Programme. Forsøget har involveret knap 6200 patienter og 238 praktiserende læger i 3 områder i England, nemlig Newham, Kent og Cornwall. De foreløbige resultater af forsøget viser, at brug af telemedicinske løsninger for patienter med diabetes, hjerteproblemer og KOL kan reducere både dødeligheden, antallet af hospitalsindlæggelser og patienternes indlæggelsestid markant. På den baggrund har det engelske sundhedsministerium opstillet et mål om, at telemedicin skal udbredes til 3 millioner borgere i England. Det skal ske gennem et samarbejde mellem NHS – det engelske sundhedsvæsen – sociale organisationer og sundhedsindustrien. Se mere på www.gov.uk |