Mine diabetesdata

Hvis du har type 2-diabetes kan du følge med i dine diabetesdata på sundhed.dk.

På sundhed.dk findes der en oversigt, kaldet “Mine diabetesdata”, hvor du som type 2-diabetespatient kan gå ind og finde de seneste målinger af blandt andet langtidsblodsukker, blodtryk, kolesteroltal og BMI. Tallene giver dig et overblik over, hvordan de tidligere målinger ligger i forhold til de tal, som lægen har registeret til din seneste kontrol. Du kan også finde aftalte mål for din diabetesbehandling sammen med dine “optimale tal”.

Pia Grunnet Lauritzen på 45 år har type 2-diabetes. Hun er meget opmærksom på at tage vare på sig selv og sin sygdom, men sådan har det ikke altid været. Selvom hun tidligere var meget overvægtig, var det aldrig noget, hun bekymrede sig om, og det blev derfor en brat opvågning, da Pia for to et halvt år siden fik diagnosen type 2-diabetes.

– Egentlig var jeg gået til lægen på grund af en diskusprolaps, og da min læge insisterede på at tage en blodprøve, var jeg ikke meget for det. Sådan noget undgik jeg altid, for hvad man ikke ved, dør man jo ikke af. Så naiv var jeg, fortæller Pia.

Men resultatet af blodprøven var ikke til at komme uden om. Pia havde type 2-diabetes, forhøjet kolesterol, for højt blodtryk, og nyreskader som resultat af hendes diabetes. Den dag tog Pia beslutningen om at ændre livsstil, og i dag har hun tabt sig fra 150 til 85 kilo.

– Jeg lagde nye planer og førte dem ud i livet. I dag er min diabetes under kontrol, og jeg har fået et nyt sundt og aktivt liv med utrolig mange muligheder, fortæller hun.

God motivation

Pia hørte om “Mine diabetesdata” gennem en diabetescafé på Amager Hospital, og i dag tjekker hun med jævne mellemrum sine data på sundhed.dk. Hun mener, at det motiverer hende til selv at gøre noget for at styre sygdommen.

– På “Mine diabetesdata” kan jeg se tallene sort på hvidt. Jeg kan for eksempel se, at mit langtidsblodsukker i dag er fint, hvilket er virkelig dejligt og opløftende. Det er en motivation, fordi jeg kan se på tallene, at min indsats rent faktisk har en betydning, fortæller hun.

– Omvendt kan man jo også se, hvis tallene tager sig negativt ud. Så kan man måske se tilbage og gøre sig nogle tanker om hvilke faktorer, der kan have haft indflydelse på udviklingen. Det skaber et godt grundlag for at snakke med lægen om, hvad man kan gøre anderledes.

Diabetes i tal

Alle diabetes 2-patienter er på vej til at få adgang til egne diabetesdata i “Mine diabetesdata” på sundhed.dk.

På sundhed.dk kan du også finde 142 sundhedstilbud fra kommuner og sygehuse til diabetespatienter.