Minirugbrød er tænkt som et mellemmåltid, der kan spises uden pålæg. De er tilsat figenpålæg for at gøre dem søde, men vil man hellere have en variant, der kan bruges med pålæg eller ost, kan det undlades i opskriften.
2 dl knækkede rugkerner
2,5 dl vand
2 dl havregryn
2 dl rugmel
1 dl hvedemel
1 dl hørfrø
2 tsk. bagepulver
1 tsk. fint salt
100 gram fintrevet gulerod
2 skiver figenpålæg (50 gram) skåret i små tern
2 dl kærnemælk
Tænd ovnen på 200 grader. Kom rugkerner og vand i en lille gryde. Lad det koge op og herefter simre i 2-3 minutter, hvorefter gryden tages af varmen og køler lidt af. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål (havregryn, rugmel, hvedemel, hørfrø, bagepulver og fint salt). Skræl og riv gulerødder fint. Tilsæt dem til melblandingen. Skær de to skiver figenpålæg i bittesmå tern. Tilsæt dem til melblandingen. Kom de afkølede, kogte rugkerner i skålen, og bland det hele godt sammen. Rør 2 dl kærnemælk i, til dejen er jævn. Konsistensen er som tyk havregrød. Kom dejen i små forme. De kan smøres med lidt olie, eller man kan bruge bagepapir. Man kan købe form til mini-rugbrød eller bruge muffinforme. Sæt mini-rugbrød midt i ovnen og bag dem i cirka 25 minutter. Hold øje med brødene, for bagetiden afhænger meget af den enkelte ovn.
Tip
Havregryn kan udskiftes med andre fuldkornsflager, for eksempel speltflager eller hirseflager. Figenpålæg kan udskiftes med anden tørret frugt, for eksempel abrikos eller rosiner (eller undlades). Hørfrø kan udskiftes med græskarkerner, sesamfrø eller med nødder som mandler eller hasselnødder.
FaktaOpskrifterne kommer fra bogen ’10 Kostråd – 10 familier’ skrevet af Stine Junge Alberchtsen, som også har været medforfatter på den populære FODMAP diæt, der kom sidste år. I bogen gennemgår forfatteren kostrådene, og de ti familier giver deres bedste tip fra hverdagen. Bogen er udkommet på Muusmann Forlag og koster 250 kroner i vejlendende udsalg. |