Misfarvning af tænder kan typisk deles op i to grupper – de eksterne, udefrakommende, og de interne, indefra kommende, misfarvninger. De eksterne misfarvninger er dem vi kender fra rygning og mad og drikkevarer i form af farvestoffer, der sætter sig på tand-overfladerne som misfarvninger. De største syndere er tobak, kaffe, the, rødvin, sodavand og lakrids. Misfarvninger kan ses som en lokal plet på tanden, men det kan også være hele tanden, der er misfarvet og har fået en gul, brun, sort eller blålig farve.
Interne misfarvninger kan stamme fra fejl i emalje-dannelsen, altså en medfødt skavank. Det kan skyldes påvirkning fra antibiotika, f.eks. penicillin (tetracyclin) under tand-dannelsen, eller begyndende hul/caries i tænderne. Fænomenet dental fluorose er en fjerde kendt årsag. Her skabes misfarvningerne, mens tænderne dannes, og opstår typisk i områder med et meget højt naturligt fluorindhold i drikkevandet.
Mange har måske set en person med en blålig fortand, ligesom den danske vikingekonge Harald Blåtand. Den blå misfarvning stammer fra en blødning i tanden og kan fjernes ved en rodbehandling, hvor tandlægen lægger et blegemiddel ind i selve tandkronen og på den måde får genskabt tandens naturlige farve. En tand, der har været udsat for et slag eller et fald, men hvor tand-nerven overlever, kan også blive misfarvet. Her kan tandlægen forsøge at behandle med en blegeskinne, der er en blød plastikskinne, som placeres inde i munden. Skinnen indeholder en blege-gel, der ikke bleger i dybden, men kun overfladisk.
Misfarvninger fra tidligere tandskader eller fra rodbehandlinger er der også en del eksempler på. Rodbehandlede tænder kan bleges internt, mens levende tænder kun kan bleges eksternt. Af kunstige hjælpemidler findes krone-behandling, porcelænsfacader eller plastfacader. Her kræver det, at tandlægen først fjerner en del af eller hele den misfarvede tand-substans for så at erstatte den med porcelæn eller plast, der giver et naturtro resultat.
De fleste kender afpudsning med pudsemiddel hos tandlægen som en nem måde at komme misfarvninger til livs på, og flere har sikkert også hørt om tandblegning derhjemme med blegeskinner eller på tandklinikken med kraftigt blegemiddel. Når tandlægen afpudser tanden, bruges en pudsepasta, der virker som slibemiddel. De lokale pletvise misfarvninger, der kommer fra udviklingsforstyrrelser og caries kan man forsøge at fjerne med en behandling, hvor man sliber en del af emaljen væk for at nå ind til emalje uden misfarvning.
Det er vigtigt at nævne, at tandlægen kun må blege misfarvninger på børn under 18 år, hvis de stammer fra sygdomstilstand eller udviklingsforstyrrelse i tand-dannelsen. Er der bare tale om gule tænder, der i øvrigt er sunde, må barnet vente, til det er voksent. Spørg altid tandlægen til råds, hvis du har en misfarvning af dine tænder, som du gerne vil have gjort noget ved.
ATO, Ansatte Tandlægers Organisation, anbefaler:
* Rigtig mange danskere har misfarvninger på tænderne, spørg altid din tandlæge til råds. * Pas på med selv at eksperimentere med blegemidler derhjemme. Spørg hos tandlægen eller på apoteket. * Drik vand og skyl munden i løbet af dagen med vand, hvis du drikker meget kaffe eller the. * Rygestop og god regelmæssig mundhygiejne er det bedste værn mod misfarvninger. |