Misfarvninger på tænderne har flere farver og årsager

Af: Af Merete Øverup, tandlæge.

Foto: Colourbox

Mange af os har misfarvninger på tænderne, og det kan der være flere grunde til. I nogle tilfælde kan vi selv gøre noget ved det, i andre tilfælde kan tandplejen fjerne dem for os.

Misfarvninger på tænderne kan have forskellige farver og forskellige årsager. Belægninger på tænderne er den mest almindelige – den, tandplejepersonalet kalder for plak, og som de fleste af os har. Plak består bl.a. af afstødte hudceller, bakterier og madrester, som samler sig på tænderne i løbet af dagen og natten. Når vi vågner om morgenen, kan tænderne føles ujævne. Tungen kan nemt mærke de belægninger, der har samlet sig på tændernes overflade i løbet af natten. Plakken kan børstes væk med tandbørste og tandpasta. En ren tand vil føles glat.

 

Gullige tænder

Hvis plakken får lov til at blive siddende, vil den blive tykkere og tykkere, og til sidst kunne ses med det blotte øje. Farven vil være hvidlig eller gullig. Plakken på tanden er blød og kan mærkes og i mange tilfælde også skrabes af med en negl. Hvis plakken ikke fjernes, kan den give skader på tænder (caries/huller i tænderne) og tandkød (gingivitis/tandkødsbetændelse og parodontose), og derfor er det vigtigt at børste tænderne to gange dagligt hver dag hele året. Når du er hos tandlægen, får du at vide, om din mundhygiejne er god nok. Hvis ikke, kan du få en instruktion i tandbørstning.

Plakken kan også være hård. Det er det, som vi kalder for tandsten (calculus). Plak bliver til tandsten, når kalk fra spyttet udfældes i plakken. Tandsten kan du ikke selv fjerne. Det skal tandplejepersonalet gøre med et særligt tandrensningsinstrument.

 

Sorte tænder

Hos nogle børn ses brunlige eller nærmest sorte misfarvninger langs tandkødsranden – også selv om mundhygiejnen er god. Misfarvningerne kan sidde ganske godt fast og være umulige at fjerne med almindelig tandbørstning. Elektrisk tandbørstning kan måske gøre det nemmere at fjerne de mørke misfarvninger, men man kan også være nødt til at søge tandlæge for at få afpudset tænderne med f.eks. pimpsten, der har en slibende effekt. Det kan også fjernes med ultralyd. Det kan ikke anbefales at bruge whitening tandpasta, da det slider mere på emaljen, og tabt emalje kan ikke gendannes.

 

Grønligt skær

Misfarvninger på helt små børn (2-4 år) kan også have et nærmest grønligt skær, og hvorfor især børn får disse farvede skær på tænderne langs tandkødsranden, ved man ikke. Det kan skyldes medicin, men også spyttets sammensætning. Oftest er der dog ingen 100 pct. forklarlig årsag, og de fleste børn vokser fra det med årene. De fleste misfarvninger er ikke farlige for tænderne og tandkødet – med undtagelse af den plak, der ikke børstes væk. Men for mange kan misfarvninger være et kosmetisk problem, og derfor er det værd at få pudset misfarvningerne af hos tandlægen, selv om de jo kan komme/kommer igen.

 


ATO anbefalder:

  • At du børster dine tænder grundigt 2 gange dagligt – morgen og aften – med fluortandpasta.
  • Din tandbørste må ikke være for hård. Børn skal bruge en blød eller en ultrablød tandbørste.
  • Du skal bruge gnubbemetoden. Dvs. at du placerer tandbørsten halvt på tand og halvt på tandkød, så du får børstet rigtig godt på overgangen mellem tand og tandkød, og så du får masseret tandkødet.
  • At du søger tandlæge, hvis misfarvninger ikke kan fjernes ved omhyggelig, daglig tandbørstning.