Denne opskrift på mock duck og brunede kartofler kan laves i én pande på under en time. Opskriften passer til to-fire personer alt efter mængden af tilbehør. Med både brunede og hvide kartofler samt en frisk salat af f.eks. grønkål eller rødkål vil det kunne mætte fire personer. Du kan sagtens tilføje en ekstra dåse mock duck, hvis I er meget glade for hvedekødet, eller I er fire, der kan spise meget.
Til 2-4 personer
Brunede kartofler
1 kg kogte kartofler, pillede (evt. fra glas)
1 dl rørsukker
2 spsk. vand
30 g Naturli´ Smørbar
Mock duck
En portion brunede kartofler eller en halv portion karamel
Sukkerlage til overs fra de brunede kartofler
2 dåser mock duck*
2 små løg
3 æbler
150 g svesker uden sten
2 spsk. ahornsirup
3 rosmarinkviste
2 kanelstænger
Saft af 1⁄2 citron
1 spsk. Smørbar
2 tsk. sydesalt
Friskkværnet peber
* Mock Duck/forloren and minder meget om andekød. Er baseret på hvedeprotein og kan købes i asiatiske fødevarebutikker og i nogle supermarkeder.
Start med at lave brunede kartofler. Hvis du ikke vil lave brunede kartofler, så bare lav en halv portion af karamellen uden kartofler.
Kog kartoflerne (og ikke for meget), hvis du ikke bruger kartofler fra glas. Pil dem, når de er kogt. Start med at varme sukkeret og vandet langsomt på en non-stickpande. Varmen skal være over middel. Vent med at røre i det, til sukkeret er smeltet.
Når det syder og bobler lidt, tilføjer du Smørbar. Lad det bruse af i den varme sukkermasse og kom så kartoflerne i. Skru ned for varmen (under middel), og lad de små basser hygge sig i karamelbadet, mens det bobler let.
Vent nogle minutter, før du vender kartoflerne og lader dem drukne fuldstændigt i massen. Når de er fedtet godt ind i karamel, tager du dem op i en ovnfast skål og holder dem lune i ovnen.
Mock duck:
Åbn dåserne med mock duck, og hæld lagen ud. Vi skal kun bruge hvedekødet. Pil løgene, og skær dem i halve ringe. Fjern kernehusene fra æblerne, og skær dem i tern på cirka 1 cm. Hak sveskerne groft.
Tilføj mock duck, løg, æbletern, svesker, ahornsirup, rosmarinkviste, kanelstænger og citronsaft til karamelmassen. Bland det godt. Skru op for varmen, og vent, til det bobler og syder igen.
Skru så ned på middel, og dæk panden til med et låg eller en stor tallerken. Det skal småboble under låget.
Lad det stå med låg i 10-15 minutter, og rør rundt et par gange undervejs. Fjern så låget, tilsæt en god klat Smørbar, og lad retten småboble 5-10 minutter mere. Drys med rigeligt salt og peber imens, og smag til.
Server med traditionelt tilbehør som rødkål, kartofler, sovs, chips og kålsalat.
Alternativt kan du hakke mock duck og servere det hele i en juleburger med mayo, rødkål, salat og chips.
Fra “Vegansk Julemad – Plantebaserede opskrifter til jul og julefrokost” af Thomas Erex.