“Mor, du lever i mobilens verden”

Af: Ida Auken, medlem af Folketinget for Radikale Venstre

”Hvis mor selv kunne bestemme, ville hun leve i mobilens verden.” Sådan sagde min søn til mig nogle år tilbage. Det var et wake-up-call for mig. Jeg installerede hurtigt appen, Moment, som måler, hvor lang tid, man bruger på smartphonen.

Ét døgn hver uge! Så meget brugte jeg min smartphone. Jeg var på facebook, LinkedIn, Messenger, mediesider, på sms og på arbejdsappen, Podio. Og da min søn sagde, som han gjorde, tænkte jeg: Nej! Sådan en person vil jeg ikke være.

Vi har nu fået skærmregler i min familie. Ingen mobiltelefoner til måltiderne! Og mellem 18.00 og 20.00 lægger jeg mobilen på hylden. Det er svært.

Heldigvis er min mand, Bent, god til at bede os om at lægge telefonen fra os. Han har skrevet bogen ”Skærmens magi”. Og han har gjort mig klogere.

Vi bliver manipuleret

Jeg tror faktisk, at vi har været for naive over for de stærke kommercielle interesser. Der sidder ”behavioral experts” i multinationale selskaber med milliarder af dollars, som designer apps til at belønne vores hjerner. Netflix, Messenger og Candy Crush konkurrerer indædt om pengene og vores sind.

Ifølge Netflix er deres største konkurrent nattesøvnen. Det er derfor, at smartphonen viser en lille ”10 sekunder til næste afsnit”, når du ellers er ved at lægge mobilen fra dig om aftenen.

Vi har gavn af at blive klogere på, hvordan skærmene trigger vores hjerner. Med små røde farver, pling-lyde og belønninger, der minder om sukkerknalder, stjæler skærmen vores opmærksomhed. Vores hjerner er fra naturens side gearet bedre til samler-samfundet end et smartphone-society. Og derfor er det er vanvittig vigtigt, at vi ved, hvordan man står imod.

Vi trænger til en mobilpolitik

Jeg har nu taget initiativ til Center for Digital Sundhed, som snart bliver til virkelighed. Jeg mener også, at alle folkeskoler skal lave en mobilpolitik. Og jeg vil have digital dannelse på skoleskemaet, så vores børn lærer, hvad de er oppe imod.

Målet er i høj grad, at vi tænker mere på digital sundhed. Vi har heldigvis fokus på kost, rygning, alkohol og motion. Og vi har et massivt fokus på den ydre krop. Men i en tid, hvor familierne føler, at de mangler tid og ro – og hvor stress, angst og søvnunderskud piner os – burde vi være mere på vagt over for, hvordan IT-giganter bombarderer vores sind.

For ét menneske har kun ét sind og begrænset opmærksomhed. I min familie ser vi mindre på skærmene nu. Og vi ser mere på hinanden. Jeg lægger mobilen på hylden og tager en bog med ned i sofaen i stedet. Mine børn har lært at kede sig. Og jeg er blevet en person, som lever 100 pct. i mine børns verden – i stedet for mobilens verden.

Jeg har lært én vigtig lektie af mine børn: Tag livet i hænderne i stedet for skærmen!


Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhedsvæsnet 2019. I februar er det cand. theol. og medlem af Folketinget for Radikale Venstre Ida Auken.