Motion: Hvorfor spiller mænd fodbold?

Fordi det er sjovt! Og så er der mange sundhedsmæssige fordele – uanset om du er mand eller kvinde.

Fodbold ser ud til at slå al anden motion, når det kommer til sundhedsudbytte. Og lige så vigtigt er det, at fodbold også er en social motionsform, hvor det underholdende element betyder, at deltagerne ikke opfatter træningen som hård i samme grad som løberne.

Den magiske formel ved fodbold ligger i, at motionsformen er så varieret, forklarer fodboldforskere.

– Pulsen er høj, og træningen indeholder mange sprinter, vendinger, hop, tacklinger, driblinger og skud. Det gør træningen til en perfekt kombination af intervaltræning (hvor man skifter mellem høj og moderat intensitet, red.) og udfordringer for styrke, balance og koordination, fortæller professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet, der har udført adskillige internationalt anerkendte fodboldstudier.

Man har i studier sammenlignet fodbold med eksempelvis løb, og selv om løb også gavner sundheden, så scorer fodboldtræning højere på de fleste målbare parametre.

Så meget sundhed får du

1,5 kilo fedt. Så meget taber en kvindelig nybegynder i gennemsnit efter bare 16 ugers motionsfodbold to gange en time om ugen. Derudover øges muskelmassen med 1,3 kg og konditallet med 16 procent; hjertefunktionen forbedres markant, kvinderne falder 29 procent færre gange, når de balancetestes og deres knoglevækst stimuleres.

Med andre ord: Kvindefodbold er en træningsform med særdeles positive effekter på kondition, hjertefunktion og knoglesundhed, selv efter kort tids træning. Det viser et studie fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

Studiet er langt fra det eneste, der viser en markant sundhedseffekt af fodbold. De seneste år har budt på en række videnskabelige undersøgelser, der alle påpeger at fodbold booster sundheden ganske betydeligt og kan forebygge og behandle livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk og type 2-diabetes. Uanset spillerens køn, fysiske form, tidligere idrætserfaring eller alder.

Fodbold Fitness

Fodbold er, takket være DBU’s initiativ Fodbold Fitness, blevet nemt tilgængeligt, også for dem der aldrig før har rørt en fodbold, eller som ikke har mod på at spille i klub med faste træningstider, kampe og lignende.

I Fodbold Fitness foregår al træning med bold, man spiller på mindre baner, og man binder sig ikke til at komme til træning hver gang. Fodbold Fitness skal nemlig, som DBU selv beskriver det, være fleksibelt, sundt, sjovt og socialt.

Der er allerede mere end 180 Fodbold Fitness-klubber i Danmark med hold for både kvinder, mænd og begge køn; og der er planer om mange flere.

Du kan finde en klub på www.dbu.dk/fitness, eller du kan selv være med til at starte Fodbold Fitness ved at tage kontakt til en klub og derefter en udviklingskonsulent i dit område.


Verdens sundeste motionsform?

Sammenligner man de sundhedsmæssige effekter af fodbold med længere løbeture, styrketræning eller intervalløb, er fodbold den motionsform, der samlet giver det bedste resultat.

Blandt andet har forskningen vist at:

  • Blot 16 ugers fodboldtræning for utrænede kvinder uden fodbolderfaring giver markante forbedringer i hjertets struktur og funktion. En effekt som er større ved fodboldtræning end ved motionsløb.
  • Motionsfodbold kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme hos 20-55-årige ved at forøge kondital og hjertefunktion, forbedre fedtforbrænding og reducere blodtryk, kolesterol og fedtprocent.
  • Motionsfodbold kan anbefales som en del af behandlingen af forhøjet blodtryk og type 2-diabetes og har vist sig at være markant bedre end almindelige råd om sund og aktiv livsstil. 
  • Det sociale element gør det lettere at holde fast i fodbold end eksempelvis fitness eller løb. 
  • Fodbold føles ikke så hårdt som eksempelvis kontinuerligt løb, intervalløb og styrketræning.

        Du kan læse mere om fodbolds sundhedsmæssige og sociale effekter på dbu.dk/fitness og holdspil.ku.dk.