Motion – for øjnenes skyld

Af: Tekst: Øjenforeningen Illustration: Øjenforeningen

Foto: Coloubox

At motion gavner helbredet er ingen nyhed. Men nu er det også bevist, at daglig motion gavner øjnene.

 

Nok kan motion ikke skærpe synet, men motion kan forebygge den sygdom, der hver dag berøver 18 danskere for evnen til at læse og genkende ansigter. Sygdommen hedder AMD, men kendes også som alderspletter på nethinden. Og med blot en times fysisk aktivitet om dagen, kan du selv være med til markant at nedsætte risikoen for, at den djævelske sygdom rammer netop dig.

AMD påvirker den gule plet, der er det punkt i øjet, hvor skarpsynet sidder. Punktet er kun ca. 1 mm2 stort. Sygdommen starter ved, at der ophobes nogle små perler af affaldsstoffer i nethinden. De kaldes druser. Så længe de er ganske små (og få), påvirker de ikke vores evne til at læse. Men i takt med at de bliver både flere og større, påvirkes synet, så ord falder ud ved læsning. I sygdommens slutfase forsvinder hele centralsynet, og det er ikke længere muligt at opretholde kørekortet, læse en bog eller genkende ansigter.

En dansk undersøgelse havde 900 deltagere mellem 30 og 60 år. De fik alle fotograferet deres nethinde, og hos 14% fandt man de små druser, der er det første tegn på AMD. Ved hjælp af et spørgeskema undersøgte man, i hvor høj grad forsøgspersonerne motionerede og var aktive. Og man fandt en klar sammenhæng mellem mængden af motion og forekomsten af tidlig AMD: De, der var aktive i mindst en time om dagen, havde 3 gange mindre risiko for tidlig AMD end deltagere, der var aktiv 2 timer eller mindre om ugen.

Al aktivitet tæller, når det handler om at reducere forekomsten af AMD. Gang, cykling, havearbejde eller bare en tur op ad trappen. Tør du tage chancen og blive siddende i stolen?

 

Læs mere om AMD, og hvad du kan gøre for at forebygge sygdommen, på Øjenforeningens hjemmeside: vos.dk