Mundtørhed og antidepressiv medicin

Af: Tandplejer Sabine Westergaard Jensen

I takt med et øget forbrug af antidepressiv medicin i Danmark, ses en øget tendens til mundtørhed, som er en af bivirkningerne. Din tandplejer kan hjælpe dig med undersøgelse, samt råd og vejledning i forhold til mundtørhed.

Forbruget af antidepressiv og centralstimulerende medicin (ADHD-medicin) i den danske befolkning er steget. Det skyldes, at en større andel i den danske befolkning får medicin, og at medicinen anvendes over en længere periode.

Der er blevet større opmærksomhed på de psykiske sygdomme og behandlingen heraf, men dermed ses også flere af de almindelige bivirkninger.

Mundtørhed er almindeligt

Der er ca. 20 pct. af den danske befolkning, der er generet af mundtørhed.

I aldersgruppen over 65 år, lider 30-40 pct. af mundtørhed. Mere end 1.800 markedsførte lægemidler fra 80 forskellige terapeutiske lægemiddelgrupper forårsager mundtørhed, herunder antidepressiv medicin.

Spyttet i munden fungerer som smøremiddel, når man spiser, synker eller taler. Samtidig modvirker det huller, da det opløser og fjerner madrester. Drikker man syreholdige drikke såsom sodavand, juice, energidrikke o.lign., er spyttet med til at neutralisere syren. Spyt har samtidigt betydning for smagen af den mad, vi spiser. Vores smagsløg kan kun opfange smagsnuancer i opløst form.

Ved mundtørhed har man en mindre mængde spyt i munden, og derfor er spyttets funktioner mindsket. Maden klistrer til tænderne, og det øger risikoen for at udvikle huller.

Symptomer på tør mund

Tegn på mundtørhed kan være en tør og klæbende fornemmelse i munden. Tungen føles tør og kan se rød ud, og læberne kan fremstå sprukne og tørre. Tungen kan klistre til ganen, og det kan gøre det svært at tale.

Ved spisning kan der være en brændende eller sviende fornemmelse i mund og hals ved indtag af sur eller stærk mad. Det kan være svært at tygge og synke made, og man kan have behov for at drikke ekstra vand.

Nogle oplever dårlig ånde og en ændret smagsoplevelse. Svampeinfektioner kan opstå i munden, og nogle udvikler flere huller. Proteser kan være svære at holde på plads i munden.

Behandling af mundtørhed

Hos din tandplejer kan du få hjælp og vejledning til at afhjælpe din mundtørhed. Tandplejeren kan medgive prøver på produkter, som kan hjælpe til med at øge spytproduktionen.

Både tandpasta, gel, spray og mundskyl kan fås på apoteket eller på tandklinikken. Desuden findes der sukkerfri sugetabletter og tyggegummi.

Danske Tandplejere har udgivet en folder om mundtørhed ved psykofarmaka, der kan fås hos din tandplejer.