Når huden driller

Af: Lise Grosmann, Skønhedsekspert

Er vi mere mig-bevidste, eller er der en reel stigning i hudproblemer? Spørger man hudlægen, lyder svaret, at vi generelt er mere opmærksomme på at gøre noget ved det, men der ses også en udvikling. Flere står altså med en udfordring, og heldigvis er der løsninger. Vi har nogle bud her.

Stadig oftere ser man ord som redness relief, calm, sensitive og tilsvarende danske ord for hud, der har forladt den gode balance og driller med tørhed, kløe, rødme og irritation. Ofte delvist selvforskyldt, fordi der renses, peeles og skrubbes alt for meget, og det slider på barrieren og bringer hudens økosystem ud af balance. Selvforskyldt kan man også sige om pigmentpletter, som generer stadig flere, fordi mange når en alder, hvor års sol viser de pletgrumsede følger på huden. Og så er der de egentlige hudsygdomme som akne og psoriasis, der kan være en plage både udvortes og psykisk. Hårbundsgener ikke at forglemme med alt fra skæl og kløe til et dagligt skræmmende tab af hårstrå. Eller hår, der gror, hvor de ikke er ønskede. Lad os se på det, der kan gøre en forskel til det bedre.

Vær opmærksom på at søge læge, hvis du har en hudsygdom, eller er i tvivl om du har, så en eventuel medicinsk behandling kan igangsættes.

Akne

Akne rammer 80 pct. i alderen 11-30 år, og når denne inflammatoriske hudsygdom rammer hårdt, kan den, som man siger, give ar ikke bare i huden men ind i sjælen. Ikke alt ved akne er afklaret, men det er en hudsygdom, der kræver handling. Og somme tider også medicinsk behandling.

Trevor Steyn, manden bag verdens første probiotiske hudpleje med levende bakterier, nævner vores moderne livsstil uden kontakt med naturen som en vigtig faktor for de mange akneproblemer i den vestlige verden. Sammen med en alt for ihærdig brug af rensemidler, som ødelægger hudens beskyttende barriere. Derfor går Esse Skincare i sin nye serie Clarifying Collection den probiotiske vej og behandler årsagen til akne med levende mælkesyrebakterier, der udkonkurrerer problemskabende mikroorganismer og skaber balance. I produkterne ses desuden porerensende, stabiliserende og styrkende ingredienser

Esse Skincare Clarifying Collection cleanser, oil, serum og spot corrector til priser fra 295 kr. til 1.065 kr. Forhandles hos kosmetologer.

Uønskede hår

Alt efter hårvækstens art og forekomst, kan der ligge årsager til grund, der bør undersøges af læge, men taler vi om de hår på benene, bikinilinje og måske dun på kinderne, som mange synes er træls, så er den her sukkermetode nænsom og nem at håndtere. Og man får hårroden med, hvilket dels giver holdbarhed og har den fordel, at hår vokser ud igen med en tynd spids og ikke som stubbe, fordi de er skåret på det tykkeste sted som ved barbering. Hevi Sugaring er vegansk, økologisk og certificeret AllergyCertified, og der følger grundig vejledning om opvarmning og brug med produkterne. På hevi-sugaring.dk kan man desuden finde videoer.

Hevi Sugaring startpakke koster 449 kr.

Pigment

Hyperpigmentering skyldes ofte en reaktion på en skade, man kalder det post-inflammatorisk pigment. Sol er den hyppigste årsag til koks i pigmentet men ikke den eneste, for pigment er stadig lidt et mysterium med mange ubekendte. Det kan gøre det til en udfordring at få huden tilbage til sin uplettede fortid. Og ligger pigmenteringen dybt, så må der f.eks. IPL til. Det er lysenergi, der absorberes i pigmentet.

Dermalogica er en professionel hudplejeserie, og deres biolumin-c er et af de stærke bud på klarere og mere ensartet hud. Man anvender en ny meget stabil udgave af C-vitamin, Aminopropyl Ascorbyl Phosphate, der udover vitaminets ry for at være stærk antioxidant og kollagenstimulator altså også har vist at mindske hyperpigmentering. Her med hjælp fra lakridsrod og mælkesyre samt Palmitoyl tripeptide-5, der stimulerer cellefornyelse.

Dermalogica biolumen-c fås som serum, moisturizer og øjencreme, priser fra 495 kr. til 745 kr. Forhandles hos kosmetologer.

Skæl

Mere eller mindre de fleste af os oplever skæl, som kan skyldes alt fra tør hårbund til øget mængde af gærsvampen pitysporum ovale samt eksem eller psoriasis, lige som nedsat immunforsvar øger risikoen for skældannelse. Som årsagerne kan være flere, så er midlerne det også. Og heldigvis er der nogle rigtig effektive shampoo’er og behandlinger, som derfor ofte anbefales af hudlæger.

Det gælder for eksempel Ducray-serien. Her finder man Squanorm Dry og Oily dandruff serien til simple skællidelser samt Kelual DS til den irriterede hårbund med eksemlignende skæl og den effektivt peelende Kertyol P.S.O, som overtegnede kan bekræfte har virkelig god effekt på psoriasis i hårbunden. Som supplerende behandling, de dage, man ikke bruger skælshampoo, er der Elusion, som virker beroligende.

Ducray skælshampoo-serien har priser fra 131 kr. til 163 kr. vejl. Forhandles på apoteker.

Sart, tør, kløende og rød hud

Man kan have en medfødt disposition for svag hudbarriere og tørhed og ligeså eksem. Man kan også have et job i hyppig kontakt med vaske- og rengøringsmidler eller andet, der belaster huden eller en baby med rød numse, selv have eller have et barn med eksem, og så er der jo den kulde og blæst, vi går i møde. Sart, irriteret, tør og rød hud er kronisk for mange og hyppigt tilbagevendende for endnu flere. Men der er heldigvis mange fine produkter, og apoteket er et godt sted at søge, fordi man også får god vejledning.

A-Derma har flere bud på hudlindring med Dermalibour+ serien som en sand hudheler. Der er produkter til det hele og til alle fra babyer til ældre med svag hudbarriere. Signaturingrediensen er havrekimekstrakt fra en særlig hvid havresort, Rhealba, som kliniske studier har vist er i besiddelse af en beroligende, beskyttende og genopbyggende effekt på hud.

A-Derma Dermalibour+ har priser fra ca. 50 kr. til ca 120 kr.

Psoriasis

Psoriasis, en kronisk autoimmun hudsygdom, findes i forskellige former udover det skællende udslæt, bl.a. psoriasis invers som generer i hudfolder. Psoriasis ses hyppigst som udslæt på kroppen, men finder også vej til hårbund og ører og kan forårsage en særlig gigtform med hævede led i fingre og tæer. Ud over eventuelt behov for medicinsk behandling af udslæt er det vigtigt at holde huden fugtig og smidig, og det er der visse stoffer, der er særlig effektive til.

Faaborg Pharma Carbamid creme har netop den ingrediens, som er urea=carbamid, der er et sandt vidundermiddel og et af kroppens egne stoffer. Urea tiltrækker vand og binder det i hudens overflade med holdbar fugt til følge. Men det fjerner også skæl og kan i nogen grad regulere den alt for hurtige forhorning i psoriasishud. Og så lindrer det kløe. Den fås med barrierebeskyttende ingredienser i 2%, 5% og 10% og er certificeret Allergy Certified.

Faaborg Pharma Carbamid creme 10 %, 60 kr. for 200 ml.