Når mænd er i overgangsalder

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Ligesom kvinder kan mænd opleve markante, fysiske symptomer, når deres hormonproduktion ændrer sig midt i livet. Men det er en tilstand, som du selv kan påvirke – også uden at involvere lægen.

Mænds overgangsalder

Lad os slå fast med det samme: Mænds overgangsalder kan ikke sammenlignes én-til-én med den kvindelige menopause. Kvindens fysiske forandring, som indebærer at hendes krop ikke længere kan producere børn, er meget mere omfattende. Derfor vil et antal kvinder opleve symptomer, som er langt mere voldsomme.

Men det betyder ikke, at vi skal overse de kvaler og gener, som mænd kan opleve, når deres produktion af kønshormonet testosteron i 45-55 års-alderen er mærkbart reduceret. Symptomer som træthed, vægtøgning (især mængden af kropsfedt) og dalende sexlyst er de mest udbredte. Nogle mænd oplever også søvnforstyrrelser, depression, hårtab eller udfordringer med hukommelsen.

Fordi den faldende testosteronproduktion med alderen er almindelig hos alle mænd, diskuterer eksperterne fortsat, om det er rimeligt at tale om en egentlig overgangsalder hos mænd. Der kan jo også være tale om mere psykisk betingede lidelser i ”midtlivskrisen”, hvor mænd kan opleve at blive skubbet nedad i hierarkiet både på jobbet og andre steder.

En god tommelfingerregel kan derfor være, at så længe der ikke er udfordringer med erektionen, skyldes mandens øvrige fysiske udfordringer næppe mangel på testosteron. Du kan også bede lægen om at måle indholdet af mandligt kønshormon i din krop.

 

Styrke til knoglerne

En forbedret testosteronbalance starter med at tage mandens livsstil op til revision. Rygning, alkoholforbrug, motion og især overvægt har stor betydning. Der er en kraftig og meget veldokumenteret sammenhæng mellem mængden af mavefedt og kroppens produktion af testosteron.

Stress og medicinindtag har også indvirkning på hormonerne.

Hvis manden har fået konstateret en nedsat produktion af testosteron, øger det risikoen for osteoporose. Det er en alvorlig lidelse, og derfor bør han tage knoglestyrkende tilskud – det vil sige kalk i kombination med magnesium og D-vitamin.

Når de tre næringsstoffer bliver indtaget sammen, øger det deres optagelse og effekt. Det er også en god ide – i forhold til optagelighed – at vælge kalktilskud på basis af calciumcitrat i stedet for calciumcarbonat. I nogle calciumtilskud får man en blanding af -citrat og –carbonat. Det giver også en god optagelighed.

I forhold til knoglestyrken er det svært at finde dokumentation for, at testosterontilskud har en effekt.

 

Testosteron og doping

Med hensyn til de øvrige symptomer, som kan ramme i den mandlige overgangsalder, er det formentlig mere vigtigt at styrke kroppens indhold af testosteron. Der er mulighed for at få udskrevet testosteron på recept hos lægen, når du er blevet målt til at have en utilfredsstillende egenproduktion.

Du har muligvis hørt om brug af testosteron som doping i eliteidræt. De uærlige sportsfolk håber på den måde at booste deres muskeludvikling. I den sammenhæng er det dog vigtigt at understrege, at overforbrug af det mandlige kønshormon ikke kun er snyd. Det medfører også risiko for at stimulere udvikling af prostatakirtlen, som kan hæve op og udvikle kræftsygdom. Høje doser af testosteron er desuden skadelige for leveren og kredsløbet.

 

Fedtmasse binder kønshormon

I lyset af ovenstående kan det være en fordel at styrke kroppens indhold af testosteron på anden vis.

Det kan du først og fremmest ved at dyrke motion og reducere kroppens fedtdepoter især på maven. En ”ølmave” kan være et tegn på, at du mister muskelmasse, fordi din krop har for lidt testosteron. Fedtdepotet hæmmer kroppens mulighed for at producere mandligt kønshormon, og dermed er startet en ond cirkel.

Ca. 98 procent af kroppens testosteron er bundet til blodets plasma og røde blodlegemer. Kun 2 procent cirkulerer frit og er biologisk aktivt. Med for mange fedtceller binder din krop en større mængde af kønshormonet.

 

Tilskud uden recept

Der findes flere receptfrie tilskud, som har til formål at øge kroppens egen produktion af testosteron. Nogle kombinationstilskud er meget kulørte og har meget mandige navne, mens andre har et mere diskret udseende på hylderne. Indholdet er en blanding af urteekstrakter, vitaminer og mineraler.

Blandt urteekstrakterne finder du først og fremmest bukkehornsfrø, tribulis terrestris (malteserkors) og ginseng, der alle har en vis mængde dokumentation for en positiv indvirkning på produktionen af testosteron.

Blandt mineralerne er det især zink og magnesium, der anbefales, mens de vigtigste vitaminer er D-vitamin og B6.

Endelig kan du købe tilskud af D-aspar­aginsyre, som er en aminosyre, der findes naturligt i musklerne. Den forkortes ofte DAA. Det har især effekt på hormonreguleringen hos mænd, der i forvejen har et lavt testosteronniveau.

Ligesom effekten af kroppens testosteronniveau har et meget individuelt udtryk hos mænd i overgangsalderen, har kosttilskud også meget individuel virkning. Så en anbefaling kan være at prøve sig lidt frem med de ovenstående urter, vitaminer og mineraler, som alle har været på markedet i lang tid.

Du kan vælge et kombiprodukt, som måske er det helt rigtige til din overgang, eller du kan selv kombinere dine tilskud, så de passer med dine udfordringer. F.eks. vides det, at bukkehornsfrø er godt for et stabilt blodsukker, zink indgår i et velfungerende immunsystem og ginseng kan give ny energi.

 

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og
alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om hormoner og overgangsalder for mænd.