Når sklerose nedsætter tandbørstens evner!

Af: Alice Kristensen, næstformand Danske Tandplejere

Foto: Shutterstock

At være ramt af sygdommen multipel sklerose (MS) kan være en stor udfordring. At have tandproblemer er også en stor udfordring.

Sklerose påvirker ikke tænder og mund direkte, men undersøgelser viser, at sklerosepatienter har flere problemer med tænderne og mundhulen, end resten af befolkningen. Direkte adspurgt oplever sklerosepatienter mere tandpine, mundtørhed, følsomme tænder, smagsforstyrrelser og ansigtssmerter.

Læs også: Skuespillerinden Anne Sofie Espersen blev diagnosticeret med multipel sklerose

Tandpine

Smerter fra tændernes nervebaner kan trigge sklerose og i nogle tilfælde fremprovokere et attak. I nogle tilfælde kan det være svært at skelne mellem tandsmerter fra tænderne og nervesmerter i tænderne, forårsaget af MS. Har du tegn på tandpine, er det vigtig at kontakte tandklinikken hurtigt

Mundtørhed

Når man indtager tre slags medicin eller mere, er der en stor øget risiko for at opleve mundtørhed. Immunhæmmende medicin, som bruges til behandling af MS, som f.eks. kemoterapi og binyrebarkhormon, giver begge massiv mundtørhed. Når tænderne og slimhinderne er tørre, er det svært at børste bakterierne væk, og dermed opstår større risiko for huller, tandkødsbetændelse og parodontitis.

Følsomme tænder

Nogle patienter med MS oplever af og til føleforstyrrelser i tænderne og gummerne. Det føles som om, der sidder en stram bøjle på tænderne og trækker dem sammen eller fra hinanden. Nogle oplever summen i tænderne. Som regel er der tale om uskadelige føleforstyrrelser, men ved vedvarende gener bør tandklinikken konsulteres, da det kan være infektioner eller huller i tænderne, som udløser disse.

Smagsforstyrrelser

Når MS rammer den del af hjernestammen, hvor smagssansen sidder, opstår smagsforstyrrelser og helt eller delvis smagsnedsættelse. En ikke ukendt følge af MS

Noget medicin kan ligeledes nedsætte smagssansen, og indtages kemoterapi piller, kan maden smage metallisk.

Mundtørhed ændrer også på smagssansen, og det kan gøre ondt at spise krydret mad og drikke syrlige ting som juice og rødvin, da slimhindene er papirstynde og sarte.

Ansigtssmerter

Smerter i ansigtet ses ofte hos patienter med sklerose. Det er en tilstand, hvor ansigtets følenerve (trigeminus nerven,) bliver overaktiv, og sender derfor falske smertesignaler tilbage til hjernen med det resultat, at personen føler smerte trods manglende smertestimulus på ansigtet. Smerterne kan variere fra patient til patient. Smerterne kommer typisk i anfald og kan være skarpe jagende eller borende smerter. En MR-skanning kan være med til at identificere evt. årsag til tilstanden. I de fleste tilfælde kan medicin dæmpe symptomerne.

Den daglige tandbørstning

Sklerose kan udfordre den daglige tandbørstning og tandpleje. Hvis muskelkraften i hænderne er nedsat, og det er svært at lave små gnubbebevægelser på tænder og tandkød, kan det være svært at børste tænderne rene.

En elektrisk tandbørste kan være et rigtig godt supplement. Den har et stort greb, er nemmere at holde ved og den laver de små gnubbebevægelser af sig selv, når der køres hele vejen rundt om de enkelte tænder.

Det er vigtigt at vælge en tandpasta med højt fluorindhold. En tandpasta skal indeholde 1450-1500 ppm fluor. Er slimhinderne følsomme, bør man vælge en tandpasta med minimalt indhold af skummemiddel og undgå stærke mint smage.

Tal med tandplejeren om netop de hjælpemidler, som passer til din situation, muligheder og formåen.

Tilskud til tandbehandling

At have diagnosen, multiple sklerose, eller andre former for sklerose udløser ikke ekstra tilskud til tandbehandling eller forebyggelse.

Pensionister og førtidspensionister kan søge helbredstillæg til tandbehandling. Det vurderes fra sag til sag i kommunen, hvordan den enkelte er stillet i forhold til tilskud.