Murer med slidgigt: ”Når smerterne er for store, skal jeg træne”

Af: Carsten G. Johansen

Foto: Shutterstock

Som murer døjer Christian Nielsen med smerter, som er typiske for hans fag. Smerterne dulmes af træning og kropsterapi, men Christian har svært ved at se, hvordan han fortsætter med at arbejde, til han er 72.

Han er allerede opereret to gange i knæet. Det var menisken, der blev fjernet.

– Men smerterne er der stadig. Jeg har også ondt i skuldrene og ryggen. Det er de samme smerter, som 80 pct. af mine kolleger døjer med, når de er 45 år som mig.

Christian Nielsen ved godt, hvad der skal til for at tøjle smerterne.

– Når smerterne bliver store, er jeg klar over, at jeg skal trappe op med træningen. Det hjælper altid. Jeg træner fitness, og så går jeg til yoga for at gøre min hårde lægge bløde, fortæller han.

– Problemet for sådan en som mig er, at jeg skal træne efter en lang arbejdsdag med hårdt fysisk arbejde. Jeg er træt, når jeg kommer hjem. Men det er der, jeg skal i gang med træningen.

Kropsterapi kan blive en løsning

Ved siden af jobbet, og ved siden af træningen, har Christian også opsøgt en kropsterapeut. Det er en type terapi, som gør ham en masse gavn.

– Ved hjælp af kropsterapien kan jeg styrke det svage og løsne det stive. Det er en stor hjælp.

– Faktisk er jeg også begyndt at tage kurser i kropsterapi. Det kan aldrig skade at blive klogere, og måske kan kropsterapien også blive en del af min professionelle fremtid. Jeg kan måske ikke leve af at være kropsterapeut på fuld tid, men måske kan det give mulighed for at være murer på deltid. Jeg holder under ingen omstændigheder til at arbejde, indtil jeg er 72 år, siger Christian Nielsen.

Et hårdt arbejdsmiljø

Hvis Christian fortsat skal arbejde som murer, har han brug for hjælp.

– Som murerbranchen er i dag, bliver vi pressede og slidte. Arbejdsmiljøet er blevet værre i de senere år, hvor Arbejdstilsynet er blevet svækket. Hvis vi klager over forhold på en byggeplads, kan der let gå 14 dage, før der kommer tilsyn. Så det første, der skal ske, er en styrkelse af Arbejdstilsynet, siger Christian, der ofte har haft rollen som medarbejdernes sikkerhedsrepræsentant på byggepladsen.

Men selvom Christian har prøvet at passe på sig selv både i arbejds- og fritiden, har han altså en arbejdsdag fuld af smertegener. Og det er meningen, han skal arbejde i mere end 25 år endnu.

– Jeg elsker stadig mit fag, og min egen træning holder smerterne på afstand. Så jeg håber da, at jeg kan holde mig aktiv. Jeg er ikke interesseret i at uddanne mig til byggeleder eller noget lignende, men måske kan jeg få nogle timer som kropsterapeut. Vi får se, siger Christian.

Samtidig vil Christian Nielsen hjælpe med at udbrede viden om f.eks. vigtigheden af at træne, når man har et fysisk krævende job som  hans eget. Jo mere information om træning, man kan få ud til erhvervsaktive danskere, jo bedre.