Tradition: Når vegetaren kommer til jul, og vi plejer at servere andesteg

Af: Lone Carmel

Foto: Shutterstock

Og så skal gås vi have, skriver de i bogen ”Peters Jul”. Der er løbet meget vand i åen, siden Peters Jul blev skrevet i 1866. Ligesom med mange andre traditioner, er også den traditionelle julemiddag under forandring.

Antageligvis har der altid været forhandling om traditionerne. Nogle har brug for at holde meget fast i traditionerne, fordi vi har så få tilbage af dem.

Når det hele ”udenfor” virkede lidt kaostisk, kan det være en måde at forsamle sig sammen. Holde fast i det, der var. Som jo også i de fleste familier har fungeret ganske udmærket.

Traditioner kan som vaner give tryghed. Desværre kan de også spænde ben for familiens trivsel. Overvej, hvilke vaner og plejer, der er til forhandling. Alt forandres over tid. Også julens mange traditioner.

Mad er kærlighed for mange af os

Hvad er det vigtigste i din jul? For mange er mad det samme som kærlighed. Tænk på, hvad det gør ved os, når de små ikke spiser deres mad. Så hvis gæsterne ikke vil spise det, der serveres, kan det føles som en afvisning.

Man kan vælge at holde fast på den traditionelle julemad eller være nysgerrig på andre måder at spise på. Det kan være en refleksion værd, fordi mad og følelser ofte bliver blandet sammen. Ligesom penge og gaver er mad en del af nogles kærlighedssprog.

I min praksis har jeg hjulpet mange familier, der desværre har måtte afslutte nogle relationer på grund af forskellige syn på traditioner.

Tag snakken på forhånd

Det er vigtigt, at dem, der skal med til julens middag, fortæller om deres ønsker. Ligeledes kan værten fortælle, hvad der serveres. Hvis man er i familie med nogle fra andre kulturer eller religioner, er vi vant til at tage nysgerrigt naturligt hensyn.

Hvis nogle ikke kan tåle noget, har allergener, tænker vi over at lave maden efter deres behov. Er der mon forskel på, om folk ikke kan tåle maden, eller om de selv vælger at spise på en måde, der krydser den traditionelle kulturelle forståelse?

Værten må bestemme, hvordan det skal foregå. Ønsker gæsterne noget andet end det, du tænker at servere, må du melde tilbage, hvis du ikke har lyst til at lave noget andet mad, f.eks. hvis du plejer at lave steg.

Det omvendte kan også være tilfældet. Når vegetaren holder jul. Bede dem selv tage deres mad med eller indgå kompromis, hvor du kan og vil. Maden betyder noget for fællesskabet. Hyggen og stemningen kan blive uafhængig af maden. Hvis man tænker, at det er julens nærvær og samvær, der er i fokus. Det individuelle fællesskab.

Åben op for nuancerne

I min nærmeste familie har vi nogle der er veganere, glutenallergikere, vegetarer, én har sukkersyge, og én er laktoseintolerant. Så det bliver en variation af den traditionelle julemad. Også med and.

Menneskers meninger om sundhed og velvære er forskellige. Indtil videre, kan grøntsager, linser og bønner i alle former og farver bruges. De fleste kan lide det, og variationerne er utallige. Det passer godt sammen med den steg, du måske gerne vil lave.

Salater, supper, friteret, kogt eller bagt grønt smager himmelsk. Måske har gæsterne selv idéer. I ønskes en god jul med alt, hvad der dertil hører i tidens nuanceret julebord.

Velbekomme.


Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhedsvæsnet 2019.

I december er det familieterapeut og forfatter Lone Carmel, der står bag relazion.dk