Næring din hjerne ville vælge

Af: Malene Tonnung

Foto: Colourbox

Vores hjerner kan virkelig køre rundt med os, hvis vi ikke får de næringsstoffer, vi har brug for. Derfor giver det også langt mere mental balance at få en sund og hjernevenlig kost.

Ofte måler vi kalorier udfra, hvor langt vi skal løbe eller gå for at forbrænde en bestemt mængde. Men vores hjerner er faktisk vores største forbruger af den energi, vi indtager. Den arbejder konstant på at holde alle livsvigtige funktioner i gang samtidig med, at den skal levere tankevirksomhed og koncentration.

Og fordi den kræver så meget energi, er den også den første til at foreslå hurtig energi i form af letomsættelige kulhydrater som sukker, hvis den er ved at løbe tør. Derfor handler det om at holde den kørende – langt på literen og driftsikkert – på blodsukkerstabiliserende kost.

Gode kombinerede måltider

En blodsukkerstabiliserende kost består af både proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater fra grøntsager og fuldkorn. Ved at sørge for at have alle tre komponenter tilstede i dine måltider i grove udgaver, mætter det bedre og i længere tid. Undgå til gengæld sukker og det hvide brød, pasta, ris, som får blodsukkeret hurtigt i vejret, men også hurtigt ned igen. Vælg fuldkornsvarianterne i stedet.

Når blodsukkeret er stabilt, undgår du meget af den sukkertrang, der dels stjæler din opmærksomhed og koncentration, dels blot fører til endnu større lyst til sukker.

Det er kulhydrater, der sender blodsukkeret i vejret, men hvis du sørger for at få protein og fedtstoffer sammen med – også til eventuelle mellemmåltider, er påvirkningen mindre. Så sørg evt. for at spise nødder, fisk, æg osv. sammen med brød, frugt og grøntsager.

Hjernen elsker det fede!

Mangel på sunde fedtstoffer er et andet område, der kan påvirke din hjerne og dermed din mentale balance. De senere årtiers fedtforskrækkelse har i nogle tilfælde ramt lidt skævt, for selvom det ikke er sundt at spise store mængder mættet fedt eller transfedtsyrer overhovedet, så har vi faktisk et behov for fedtsyrer, som måske er blevet lidt overset.

Vi ved alle, at fisk er sundt og har en god virkning på hjernen, dens formåen og vores mentale balance. Og det er netop omega 3-fedtsyrerne, der her er ønskværdige. Modsat får gennemsnitsdanskeren rigeligt med omega 6, så det behøver vi ikke jagte yderligere.

Fælles for alle de fedtstoffer, vi indtager, er, at de meget gerne må være rene og sunde. Det vil sige ikke harske, men nænsomt behandlet. Derfor kan det betale sig at gå efter jomfru-olierne – i mørke flasker. Og undgå opvarmning af de sarte olier. Vælg evt. mættede økologiske fedtstoffer til opvarmning, som smør og kokosolie. En god olivenolie kan opvarmes til 160 grader uden at tage skade. Derudover skal de fleste andre planteolier faktisk bruges uden opvarmning.

Din fedthungrende hjerne vil også elske at få fedtstofferne fra deres naturlige kilde – gennem fede fisk, nødder og kerner.

Andre næringsstoffer, der kan gavne dit mentale helbred

B-vitaminer

Der er flere af B-vitaminerne, der spiller en stor indflydelse på vores nervesystem. B-vitaminer bør altid suppleres af hinanden, så tag altid et kompleks af B-vitaminer, også hvis du tager et specifikt B-vitamin, f.eks. B12, som man kan få falske demenssymptomer af at mangle.

B-vitaminer er vandopløselige, så evt. overskydende vitaminer bliver blot sendt med urinen ud.

D-vitamin

Både vores analytiske evner, koncentration og humør bliver bedre, når vi ikke mangler D-vitamin. Så det er ikke kun lyset fra solens stråler, der gør os gladere. Når vi danner D-vitamin fra solen, modvirker det også depressioner.

I Danmark står solen dog ikke højt nok på himlen i store dele af året til, at vi danner D-vitamin fra dens stråler. Så suppler evt. med et tilskud om vinteren.

C-vitamin 

Vitaminet er måske mest kendt for sin effekt på immunforsvaret. Men nyere dansk forskning viser, at C-vitamin er hjernens måske vigtigste antioxidant.

Hjernen er i stand til at trække C-vitamin ud af blodet og opretholde et niveau på omkring 500 gange blodets indhold. Hjernen bruger det høje niveau af C-vitamin til at beskytte de flerumættede fedtsyrer, som den indeholder, og som er meget følsomme over for oxidativ skade.

Selen 

Spormineralet har mange gode egenskaber, bl.a. reducerer det oxidativt stress, som netop er tilstede, når vores krop er belastet af enten psykisk eller fysisk stress. Selen har vist sig at kunne mindske f.eks. symptomer på PTSD.

Mineralet findes naturligt i fisk og jorden, hvorfra planterne optager det, men den nordeuropæiske landbrugsjord er selen-fattig, så her kan det være svært at få nok.

Probiotika

Mælkesyrebakterier, der kan hjælpe din tarmflora, kan også få gavnlig effekt for dit hoved. Forskere har vist en sammenhæng mellem de bakterier, vi har i maven, og de signalmolekyler i hjernen, der har indflydelse på vores psyke og humør – serotonin, dopamin, acetylkolin, endorfiner, noradrenalin og adrenalin.

Hvis både maven og humøret driller, kan det altså betale sig at hjælpe tarmfloraen med mælkesyrebakterier samt masser af fibre og fermenteret kost, der kan rette op på ubalancer.

 


 

Naturli’ alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om hjernen, fedtstoffer, psykobiotika og stabilt blodsukker.