Som hjertesvigtpatient er du nødt til at kende dit hjerte – og ikke være bange for at bruge det. For alle andre gælder egentlig helt de samme regler.
De fleste af os kan blive forpustede og trætte af en løbetur, men for op mod 100.000 danskere er det langt mindre, der skal til. De er ramt af hjertesvigt og kan blive udmattede mange timer efter bare fem trin op ad en trappe, og en del patienter er tvunget til at sidde op og sove for at kunne få luft.
Kronisk hjertesvigt giver typisk åndenød, ekstrem træthed og udmattelse, som skyldes, at hjertet pumper dårligt. Når pumpefunktionen er nedsat, bliver der ikke pumpet nok blod rundt i kroppen, og iltforsyningen til kroppens funktioner bliver nedsat.
Der findes forskellige grader af hjertesvigt med lette til svære symptomer. En del af patienterne kan arbejde, ofte på nedsat tid, mens andre har så svære symptomer, at de ikke længere har kræfter til at arbejde.
Hjertesvigt skyldes oftest en tidligere blodprop i hjertet eller årelangt forhøjet blodtryk, som har ødelagt dele af hjertemusklen og hjertets evne til at pumpe blod rundt.
Selvom hjertets evne til at pumpe blod rundt er nedsat, kan hjertesvigtpatienter leve et godt og langt liv med den rette medicinske behandling.
Også motion hjælper hjertet til at yde mere. Udviklingsfysioterapeut i Hjerteforeningen, Martin Walsøe, siger:
– Når vi motionerer, bliver hjertets evne til at pumpe mere blod ud og rundt i kroppen per slag forbedret, og der kommer mere ilt til kroppens organer og vitale funktioner. Hos hjertesvigtpatienter er en del af hjertet ødelagt og er ikke i stand til at pumpe blodet så godt rundt. Derfor er det vigtigt, at den raske del af hjertet kan præstere mest muligt for at give den enkelte patient den højest mulige ydeevne.
En del hjertesvigtpatienter er bange for at motionere og tror, at de skal holde op, hvis de bliver forpustede. Så enkelt er det ikke. Motion hjælper hjertet til at yde mere, så patienterne bliver mindre trætte, udmattede og forpustede.
– Motion hjælper til at forbedre den daglige præstation. Hjertet og kroppen kommer i bedre form af regelmæssig træning, og den enkelte vil med tiden hive mindre efter vejret ved fysisk udfoldelse, siger Martin Walsøe.
Martin Walsøe råder hjertesvigtpatienter til at starte stille og roligt op.
– De første uger skal man holde sig til at blive lettere forpustet og ikke anstrenge sig mere, end at man stadig kan snakke. Derefter kan den enkelte langsomt presse sit kredsløb ved at blive forpustet i korte intervaller på et halvt til et minut. Patienter med hjertesvigt skal altså ikke få blodsmag i munden og altid gå til lægen, hvis man får det dårligt eller symptomerne bliver værre, siger han.
Hjerteforeningen sætter i den kommende tid fokus på hjertesvigt i samarbejde med Dansk Cardiologisk selskab.
Læs mere om symptomer og behandling på www.hjerteforeningen.dk/hjertesvigt.
Hjertet kan ikke repareres, men medicinsk behandling kan forbedre hjertets pumpekraft markant og give den ramte et bedre liv. Medicinen blokerer de skadelige stresshormoner, som kroppen producerer ved hjertesvigt, og det bremser udviklingen af hjertesvigt.
Den medicinske behandling omfatter flere forskellige typer medicin. Medicinen er kraftig og kan give bivirkninger, og derfor er startdosis lille, og dosis bliver fordoblet cirka hver anden til fjerde uge. Det kan tage mange måneder at nå den højst mulige dosis, som man ved, virker bedst. Præparaterne er især ACE-hæmmer eller angiotensin-receptorblokker, betablokkere og aldosteronblokkere.
En del hjertesvigtpatienter ignorerer deres symptomer, og det kan være fatalt, for det betyder, at patienterne kommer for sent i behandling og dermed kan gå glip af ekstra leveår.
Kend dit blodtryk! Hvis du har forhøjet blodtryk, arbejder hjertet hårdere – men det er ikke altid, at du har nogle symptomer ved forhøjet blodtryk.
Dyrk motion, spis sundt og undgå rygning.
Hvis du er uforklarlig træt, lider af åndenød ved små anstrengelser eller hæver op omkring anklerne, så søg læge.
På Hjerteforeningens hjemmeside kan du teste din viden om hjertesvigt. Find testen på www.hjerteforeningen.dk/hjertesvigt/test