Når sexlivet kræver en andens hånd

Alle har ret til seksuel nydelse. I hvert fald den, man kan give sig selv med onani. Men hvad hvis man ikke kan styre sin krop? Man får i hvert fald ikke meget sex, hvis man kun kan bevæge en lillefinger.

En 50-årig kvinde har lige haft en orgasme for første gang nogensinde. Hun ligger stadig i sengen, for hun kan ikke bevæge sig. Hendes krop er udpint, og hun får sondemad, men lykkefølelsen kan aflæses i hendes ansigt.

– Næsten intet af hendes krop virker, som det bør, fordi hun er svært ramt af sclerose, men hendes evne til at få en orgasme er nøjagtig lige så velfungerende som alle andres, siger Asgerbo Persson.

Det er ham, der kan se glæden i kvindens ansigt efter orgasmen. Asgerbo Persson er hverken kvindens kæreste eller prostitueret, men har sammen med Janne Jaaks og Michelle Miller virksomheden Handisex, som blandt andet yder praktisk sexhjælp til handicappede.

Orgasme udsat på ubestemt tid

Kort fortalt betyder praktisk sexhjælp, at Asgerbo Persson, der er under uddannelse til sexolog og har mange års erfaring som handicaphjælper, tager en samtale med klienten om dennes seksualitet og ønsker. Derefter indgås en samtykkeerklæring, og klienten udvælger et stykke sexlegetøj, som den praktiske sexhjælper får til at sidde, så det giver stimulation og nydelse. Respekt for klientens privatsfære er det allervigtigste, og den praktiske sexhjælper forlader derfor rummet under selve onanien, hvis det er muligt. Klienten kan også til enhver tid sige fra.

For de fleste virker det sandsynligvis absurd, at en fremmed skal fastgøre sexlegetøj til deres krop og komme tilbage for at fjerne det efter orgasmen, men for mennesker, der ikke har kontrol eller kræfter nok i arme og hænder, er det nødvendigt, hvis de vil onanere.

Ifølge Asgerbo Persson er det ikke kun hans arbejde, der er modsætningsfyldt, fordi den handicappede skal involvere et fremmed menneske i noget så privat som sexlivet, men også politikernes behandling af tabuet handicappedes sexliv.

– Det er absurd, at man skærer seksualdriften fra, bare fordi man har et handicap. Det er jo en drift, man er født med, siger han, og henviser til, at mens der i FN’s standardregel nr. 9 om lige muligheder for mennesker med handicap står, at “Mennesker med nedsat funktionsevne skal have mulighed for at opleve deres egen seksualitet og have seksuelle forhold på linje med andre mennesker. De skal i denne forbindelse støttes gennem lovgivning og relevant rådgivning”, så synes han ikke, at det er klart nok beskrevet i Socialstyrelsens nye håndbog fra april i år, “Seksualitet på dagsordenen”, hvilken hjælp, man kan få, hvis man pga. sit handicap ikke kan onanere.

Ifølge den nye håndbog har den handicappedes daglige hjælpere lov til at sige nej til at skabe kontakt til en prostitueret, og i Københavns Kommune er det faktisk helt forbudt for hjælperen at gøre det.

Men mange handicappede ønsker slet ikke at involvere en prostitueret i det allerede besværlige sexliv, og slet ikke kvinderne. Det er i hvert fald Asgerbo Perssons og Janne Jaaks’ erfaring.

– Det handler om folk, som allerede pga. deres handicap har problemer med livet generelt, og som ikke har gennemgået den seksuelle udvikling, der er med til at skabe vores identitet. Forestil dig, at du vil have sex, men ved, at du har brug for hjælp. Bare det at bede om den hjælp er ekstremt svært, siger Asgerbo Persson.

Lige nu udbyder Handisex kun praktisk sexhjælp i Storkøbenhavn, men fra august tilbydes denne service også i Jylland og på Fyn, så handicappede mennesker i de dele af landet må udsætte orgasmen lidt tid endnu. Der findes nemlig ikke andre firmaer, der minder om Handisex.

Det behov har vi ikke her!

Sex i medierne serveres landsdækkende og primetime som eksotisk tilbehør til aftenkaffen, hvor man kan komme med Bubber i swingerklub eller møde personer med hang til dyresex. Sex skal være lækkert og perfekt, og det er spændende at høre om forargende feticher, der for længst er gået fra at være tabu til at blive underholdning.

I medierne ender diskussionen ofte med at blive etisk og handle om retten til sex. Hvorvidt alle mennesker har ret til sex med et andet menneske eller ej, mens man måske i virkeligheden burde finde en praktisk løsning på onani-problemet, når alle faktisk har ret til et gør-det-selv-sexliv.

De rigtige tabuer, det, vi ikke taler om, findes andre steder nu. Steder, hvor sex er uperfekt og besværligt. Hvor der er brug for at bede om hjælp fra andre. Det gælder for handicappede og ældre, og betyder, ifølge Asgerbo Persson, at politikere og fagfolk er nødt til at beskæftige sig med noget, de ofte synes er svært at tale om.

– Når jeg har kontaktet bosteder for at fortælle om seksualvejledning og praktisk sexhjælp, er jeg ofte blevet afvist af personalet med sætningen ‘det behov har vi ikke her’, siger Asgerbo Persson og fortsætter:

– Spørgsmålet er så, hvem “vi” er? Spørger man bostedernes beboere, hilser de seksualvejledning og praktisk sexhjælp mere end velkommen.

Benægtelsen af de handicappedes seksuelle drift, der er nøjagtig magen til personalets egen, er typisk for et samfund, hvor tabuet lever i alle grupper. Også blandt hjælpere og fagfolk.

– Det er ikke nok at snakke om det og holde en debataften. Det får de handicappede jo ikke et blomstrende sexliv af. Både politikere og bostedernes ledelse må spørge sig selv: Er jeg et seksuelt væsen? Hvis de kan svare ja til det, så ved de også, at mennesker med handicap er det, siger Asgerbo Persson.

Et tungt sexliv

Det næste spørgsmål er så, hvad politikere og fagfolk i praksis vil gøre for, at den handicappede kan få noget, der bare minder om et sexliv.

For behovet er der, og det er stort og tungt. Både i overført betydning og helt bogstaveligt. Engang var det endda så tungt, at det gav Asgerbo Persson ondt i ryggen. Han hjælper nemlig ikke kun enlige, men også par, når sex er besværligt, hvis den ene eller begge parter har et handicap. I tilfældet, hvor Asgerbo Persson endte med rygsmerter, var det to handicappede mænd, han skulle hjælpe. Med en vægt hver især på 90 kg var det ikke nogen let opgave, men det lykkedes.

Det homoseksuelle par fortalte efterfølgende Asgerbo Persson, at deres glæde ved samværet var mere ægte, end da en prostitueret havde hjulpet dem. Intimiteten var større.

Som et menneske med normal krop er det let at trække på smilebåndet ad en historie som den, men tænk på, at det handicappede menneskes seksuelle nydelse er nøjagtig magen til den, mennesker uden handicap kan opnå. Fuldstændig ens.

Links

www.handisex.dk

Asgerbo Perssons, Janne Jaaks’ og Michelle Millers hjemmeside, hvor du kan læse mere om bl.a. praktisk sexhjælp.

www.hmibasen.dk

Hjælpemiddelbasen, der drives af Socialstyrelsen, indeholder bl.a. information om hjælpemidler til sexlivet med detaljeret beskrivelse af produkter og producenter.

www.purepassion.dk

Der findes forskellige erotiske webshops, der både henvender sig til mennesker med og uden handicap. På Pure Passions hjemmeside er der artikler og links, bl.a. om sex og sclerose eller inkontinens, ligesom det er muligt at få rådgivning før køb af sexlegetøj.