Nasi goreng – stegte ris med grøntsager

Nasi goreng er en berømt risret i Malaysia og Indonesien. Den fås i forskellige varianter med forskellige grøntsager, sojasovs og æg eller omelet. Retten kan laves af en rest ris, og risene kan koges dagen før og sættes i køleskabet. Risene skal varmes lidt længere tid igennem i retten, når de steges dagen efter.

Tip: Kog risene, gør grøntsagerne klar imens, og steg derefter retten.

Til 4 personer

Der skal du bruge: 

RIS

1 l vand

2 tsk groft salt

6 dl langkornede ris, f. eks. basmati eller jasmin (ca. 500 g)


GRØNTSAGER

1 agurk

1 bundt purløg

2 løg

250 g friske svampe, f. eks. bøgehat, østershatte eller champignon

250 g kinakål

150 g fine ærter (bælgede, evt. frost)

50 g peanuts

1 spsk olie

3 spsk sød sojasovs, f. eks. ketjap manis

1 tsk sambal oelek eller chilipasta


OMELET

4 æg + 1 dl vand

2 tsk olie


Sådan gør du:  

Kog risene: Bring vand og salt i kog i en gryde. Hæld risene i en si, og skyl dem i koldt vand. Hæld risene i gryden, læg låg på. Kog ved svag varme i 12 minutter. Sluk for varmen, og lad gryden stå i 12 minutter med låg på. Rør risene løse med en gaffel. Rens grøntsagerne, mens risene koger. Skær agurken i skiver, og læg dem i en skål. Skyl purløgen, og klip den i en lille skål. Pil skrællen af løgene. Skær dem i ringe. Skær roden af champignonerne, og skyl dem i koldt vand, til der ikke er mere jord på. Skær champignonerne i kvarte. Del eventuelt andre svampe i mindre stykker. Snit kålen i fine strimler. Lav en omelet: Slå æggene ud i en skål. Pisk dem sammen med vand. Varm en pande med olie, og steg en omelet ved middelsvag varme. Skær den i lange strimler med en træpalet. Varm olie i en wok eller stor stegegryde. Kom løgene i, og steg dem klare. Tilsæt kål. Steg i cirka to minutter under omrøring. Tilsæt svampene, steg i ca. 2 min., og kom så risene i retten. Steg, til de er gennemvarme. Rør sojasovs og sambal oelek eller chilipasta sammen. Rør det i retten, og bland godt rundt. Tilsæt ærterne og eventuelt peanuts. Servér retten. Drys med strimler af omelet, skiver af agurk og klippet purløg.

 

Børnenes Køkken

Opskrifterne kommer denne gang fra en klassiker, der allerede er solgt i næsten 30.000 eksemplarer. Bogen indeholder 300 lette opskrifter, viden om forskellige madvarer, køkkenredskaber og teknikker. Bogen er skrevet af Katrine Klinken, der er uddannet kok og ernærings- og husholdningsøkonom, madskribent og forfatter til en lang række kogebøger. Børnenes Køkken er udkommet på Politikens Forlag og koster 250 kroner i vejledende udsalg.