Natur, motion og godt humør: En spændstig cocktail

Af: Lars Mandal

Foto: Colourbox

Guldborgsund Kommune på Falster har stor succes med at satse på udendørs motion. Kommunen har etableret fem sundhedspladser med fri adgang for alle – og de ældre medborgere har ligefrem sat det i system.

 

Krolf. Stavgang. Mavebøjninger. Hyggeligt samvær og en masse gode grin. På sundhedspladsen ved Marielyst på Falster har Guldborgsund Kommune stor succes med udendørs motion i samarbejde med en række foreninger og i et tæt samspil med Naturstyrelsen.

Alene Ældre Sagens arrangementer to gange om ugen lokker 20-25 deltagere ud i de naturskønne områder. Det er tydeligt, at de mange energiske ældre har det sjovt med de forskellige udfordrende motionsredskaber.

“Kom nu, Hanne, du kan godt, du mangler kun to, ja, det er super godt gået.”

“Er der nogen, der vil hjælpe mig med at lave rygøvelser?”

Kirsten Skovlund Hansen har været med fra starten; hun har repræsenteret Ældre Sagen i samarbejdet med kommunen og Naturstyrelsen, og hun har mere end svært ved at skjule sin begejstring.

– Det primære for os, der kommer her et par gange om ugen, er helt klart det sociale samvær, det gode grin. Som du kan høre, hele pladsen syder af begejstring, “tak-for-sidst” og “ih, hvor er det skægt.” At være sammen med andre, hygge sig og dyrke motion, det er vores topprioritet.

Garanti mod kedsomhed

Kirsten Skovlund Hansen fortæller til Helse, at en flok grundigt uddannede instruktører sørger for, at alt går rigtigt til. Den udendørs motionsplads er bygget op med en række forskellige, spændende moduler, og på hvert enkelt modul er der masser af muligheder for variation. Ingen kommer til at kede sig, der er typisk fem-seks forskellige aktiviteter knyttet til det enkelte modul, og det betyder, at deltagere kan motionere i små grupper og på den måde støtte hinanden.

– Det er rigtig sjovt og udfordrende. Jeg kan slet ikke undvære det, fortæller en af deltagerne.

– Jeg har gået til gymnastik hele mit liv, så da jeg hørte om denne mulighed, så måtte jeg bare af sted for at se, hvad det var. Jeg er sandelig ikke blevet skuffet, vi har det bare så skægt sammen, og jeg glæder mig til at komme herhen hver eneste gang.

Sikkerhed og førstehjælp

Guldborgsund Kommune har sammen med de involverede foreninger gjort meget ud af sikkerheden på pladsen. Alle instruktører får et fire timer langt kursus i førstehjælp, og de lærer blandt andet at give hjertemassage og trinvis førstehjælp. Der er en hjertestarter på pladsen, og alle instruktører bliver instrueret i at anvende den.

Kirsten Skovlund Hansen fortæller, at op mod 20 deltagere spiller krolf et par gange om ugen. Krolf er, som navnet måske antyder, en populær blanding af kroket og golf, og spillet lægger helt naturligt op til en hyggelig kappestrid i den friske luft.

– Spillet er et hit, især blandt mænd. Det gode er, at de mænd, der er engageret som instruktører på krolf her på pladsen, nu har taget initiativ til at lave motion i vinterhalvåret i samarbejde med den lokale fodboldklub. Klubben har nogle fine lokaler, som ikke bliver brugt i dagtimerne, så der har vi nu etableret selvtræning, og det har været en stor succes.

Fodsporet

Området går ikke kun forrest med moderne sundhedspladser. En af de lokale naturvejledere, Elly Andersen, kan fortælle om en populær natursti, der går under navnet “Fodsporet”. Projektet er anlagt på den tidligere jernbanelinje mellem Næstved og Slagelse med en afstikker til Skælskør.

“Fodsporet” udgør i dag cirka 40 kilometer fin, asfalteret sti, hvor alle kan løbe, gå eller rulle på rulleskøjter ude i den smukke, danske natur uden at skulle tænke på biler og støj. Langs den smukke sti er der anlagt legepladser, motionspladser, hundeskove, såkaldte shelters til primitiv overnatning. Alt er meget tilgængeligt, og tilstrømningen blandt de lokale og turister dokumenterer stiens store popularitet.

Pengene til projektet er skaffet i et samarbejde mellem Nordeafonden, Slagelse og Næstved Kommuner og Naturstyrelsen. Som en del af Fodsporet er der lagt fem såkaldte sundhedsspor ud i naturen.

Her kan man teste sin kondition på nøje opmålte strækninger. Via opsatte tavler kan man finde frem til sin kondition ud fra højde, vægt og alder set i forhold til, hvor hurtigt man har løbet eller gået den valgte strækning.

– Det er meget enkelt, alle kan uden problemer selv finde ud af det, fortæller Elly Hansen til Helse.

50 natur-sundhedsspor

Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen fortæller, at styrelsen siden 2006 målrettet har arbejdet for at stille de fem procent af Danmark, som Naturstyrelsen varetager, til rådighed for en lang række forskellige naturoplevelser.

– Naturen kan jo bruges til meget mere end blot at gå tur i.

Derfor har styrelsen indledt samarbejde med en lang række kommuner og organisationer, og det har resulteret i en stribe tilbud.

– Initiativerne har overalt fået stor lokal opbakning; der er i dag anlagt cirka 50 sundhedsspor som det, vi kender fra projektet med det gamle jernbanespor mellem Slagelse og Næstved. Projektet med sundhedsspor begyndte oprindeligt i Nordsjælland, men nu har det bredt sig til hele landet, siger han til Helse.

– Det er helt unikt, det vi er lykkedes med på dette felt. Der er ingen andre steder i verden, der har haft held med noget tilsvarende, fortæller en tydelig stolt Lars Bendix Poulsen.

Ildsjæle gør forskellen

Guldborgsund Kommune er sammen med den nærliggende Vordingborg Kommune helt enestående. Ifølge Naturstyrelsen skyldes det lokale ildsjæle, der virkelig har gjort en forskel, men andre kommuner, eksempelvis Slagelse, Silkeborg og Haderslev, har også været meget aktive.

Over hele Danmark skyder der nye projekter op, som forener motion og naturoplevelser. “Naturfitness”, “Træn mellem træerne”, et projekt i Klosterheden ved Struer, et af landets største skovområder, og særligt anlagte Hundeskove med træningsbaner og ruter til gåture med hund dukker op overalt.

Læs mere om alle de lokale projekter på Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dk under rubrikken naturoplevelser.