Natur på recept

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Det, vi hele tiden godt har vidst, nemlig at naturen har en helende kraft, er man nu så vidt med at dokumentere rent forskningsmæssigt, at man kan få natur på recept.

 

Da jeg skulle skrive denne klumme, tænkte jeg umiddelbart, at jeg ville tage nej-hatten på. For der er en del af mig, der kan blive noget forstemt ved tanken om, at vi fortsætter derudaf i hæsblæsende tempo og så reparerer med lidt naturterapi. For er det ikke bare symptombehandling?

Så var det, jeg måtte kigge mig selv i spejlet, for meget af det arbejde, jeg laver, er ret beset også symptombehandling. Jeg reparerer også på folk, der ikke kan stå for presset i vores hektiske præstationssamfund. Så i stedet vil jeg bruge disse linjer på at gøre reklame for den vidunderlige helende kraft, som vores natur har på os alle sammen.

Logger ud i Italien

Jeg bliver mindet om det, hver eneste gang jeg rejser til mit personlige paradis. En italiensk bjerglandsby med ringe netadgang, ingen fjernsyn og en ubeskrivelig ro og en storslået natur, som hver gang tager pusten helt fra mig. Efter få dage er jeg helt nede i gear.

Det er, når vi kommer ned i gear, at vi genlærer at sanse og kan finde frem til den helende kraft indeni os selv. Naturens lyde, dufte og forskellige udtryk kommer mere og mere frem, som computeren og mobilen lægges væk. For som mange andre har jeg en hverdag, hvor min hjerne er på overarbejde i sit forsøg på at bearbejde alle de stimuli, jeg udsætter den for.

Og nu er det bevist, at stress-hormoner, hjertefrekvens og hjernebølger påvirkes i positiv retning, når vi mennesker er ude i den omgivende natur. Natur virker helende på os. Og i modsætning til traditionel medicin, så er der ingen bivirkninger ved terapihaver.

Få mere natur i dit liv

Så i en tid hvor fedme, depression og stress udgør vor tids største farer, er det fascinerende, hvordan naturen påvirker vores hjerne og krop. Vi har gjort meget for at fjerne os fra naturen og skærme os mod den.

Så hvis jeg alligevel skal være kritisk over for natur på recept, så ærgrer det mig, at naturen ikke i højere grad kan være en integreret del af vores hverdag, så vi ikke behøver en alvorlig stressdiagnose, for at få tilladelse til at gå i haveterapi.

Vi skal bruge den indsamlede viden og den nyeste hjerneforskning til at slå et slag for flere rekreative områder i et effektivt samfund. For det er nok ren utopi at tro, at vi kan ændre vores effektive samfund. Og så er det godt at vide, at der kan gives en modgift.

Har du selv erfaret, hvordan naturen har haft en helende kraft på dig og dit stressniveau? Del gerne dine erfaringer med andre af Helses læsere på Helses Facebookside.