Naturen bekæmper sår-infektion

Af: Trille Skøtt-Jensen

Foto: Shutterstock

Sår kommer i mange former. Nogle gør rigtig ondt – eller er mere som en overfladisk hudafskrabning. Andre er dybe sår, man nærmest ikke mærker, man får.

Mange sår opstår som følge af andre sygdomme. Sår på børn heler hurtigt. Sår på ældre og syge heler langsommere, og for mange udvikler sår sig til at blive et meget stort problem at få has på. Men naturen kan hjælpe. Det viser forskning, der bakker op om de gode gamle råd om, at honning og Aloe Vera både har lindrende og helbredende effekt på sår.

Hjertekarsygdom og parodontitis

Huden er brudt

Fælles for alle sår er, at når de først kommer, så er vores vigtigste beskyttelse perforeret. Der er nemlig gået hul på vores største organ, huden, og dermed er der mulighed for, at bakterier og andet uvelkomment kan komme ind i vores blodbane. Det kan give grimme infektioner, som potentielt kan føre til en blodforgiftning, der i værste fald kan ende med døden. Men så galt behøver det heldigvis ikke at gå.

Det går sjældent så galt, fordi vores immunforsvar hurtigt vil sætte en forsvarsmur op, der forhindrer forureningen i at sprede sig. Hvis vi ellers er sunde og raske.

Kredsløbet skal være godt

Går der først infektion i et sår, så kan det være svært at slippe af med den igen. Betændelsen vil medføre hævelse og hæmning af blodforsyningen til såret. Så får bakterierne fred til at udskille stoffer, som hæmmer helingen, og en farlig proces er i gang. Det kan især ske, hvis man ikke har for god blodcirkulation i kroppen. Det vigtigste for sårheling er nemlig, at kredsløbet i huden omkring såret, og dermed også i selve såret, er i orden. Kommer der ikke nok ilt til vævet, vil det ikke hele. Det ses tit ved sår på underbenet og anklen, hvor blodforsyningen kan være utilstrækkelig, når cirkulationen er dårlig.

Mange inficerede sår bliver ofte behandlet med antibiotika. Men flere studier viser, at medicinsk honning i mange tilfælde kan virke lige så godt. Ja endda bedre, fordi man helt undgår risikoen for resistente bakterier. Derfor benyttes medicinsk honning på de fleste sårafdelinger i Danmark.

Læs også: På Vejle Sygehus vejledes patienterne i alternativ medicin

Medicinsk honning

Honningens helende og antibakterielle effekt har været kendt stort set siden tidernes morgen. Og vi ved alle, at en god klat honning i varm te kan virke lindrende på en øm hals. Men honning kan altså meget mere end det. Blandt er det godt mod genstridige og inficerede sår. Men det skal være af den medicinske slags. For spisehonning og medicinsk honning er ikke det samme.

Det har blandt andet forskere på Lund Universitet i Sverige fundet ud af, da de forskede i honningens antibakterielle effekt på sår hos dyr i 2016. De fandt frem til, at effekten skyldtes bakterier i maven på bierne. Bakterier, som er fjernet i den honning, vi spiser, så vi må ikke smøre den slags honning på sår. Der skal bruges medicinsk honning. Forskningen fra Lund Universitet giver stadig resultater, som der forskes videre på.

Honning heler både kroniske og akutte sår

Her i 2020 har en gruppe researchere fra Sciencedirect samlet 30 videnskabelige forsøg og artikler om medicinsk honning som lægemiddel til sår hos mennesker. Konklusionen er klar: Honning kan bruges som et naturligt produkt til heling af både akutte og kroniske sår. Det er især honningens brede antibakterielle effekt, der gør den så virksom.

Det sker fordi, honningen kan fjerne infektionen ved at bekæmpe bakterierne, samtidig oplever mange smertelindring, og at sårene heler hurtigere.

Det er især Manuka honningen, der kommer fra Australien og New Zealand, der bruges som medicinsk honning. Men et dansk studie viser, at honning produceret af danske avlere, har endnu kraftigere hæmmende effekt på flere bakterier, end Manuka honningen. Desværre er de danske honninger endnu ikke godkendt som medicinsk honning.

Det er til gengæld honning, produceret i Holland under kontrollerede forhold. Revamil hedder honningen, der har været på det danske marked i en del år. Flere hollandske studier viser, at Revamil har bedre eller sammenlignelig antibakteriel effekt end Manuka, og Revamil honningen bruges på mange sårafdelinger i Danmark. Revamil fås også som en salve, som man kan bruge hjemme til overfladiske sår og rifter. Den virker på sår, som er inficerede eller i risiko for at blive det, og kan med fordel også bruges mod hudafskrabninger og overfladiske brandsår.

Læs også: Populære kosmetiske behandlinger 2020

Aloe Veras helende virkning

Det er et gammelt husmorråd at smøre Aloe Vera på sår og forbrændinger. Den tykke klistrede saft fra den smukke plantes stive blade giver en hurtig og lindrende effekt, hvis man har brændt sig. Aloe Vera indeholder 20 forskellige mineraler, 20 aminosyrer samt en række vitaminer og vand. Kobber, jern, calcium, zink, magnesium og vitamin A,B,C,E og B12 fremhæves.

Så det er ikke underligt, at Aloe Vera kan bruges til stort set alt. Både indvortes og udvortes. Udvortes kan den ovenikøbet hjælpe på tryksår.

Stor indsats mod tryksår

Tryksår er et stort problem. De opstår, når et område af huden har været afklemt i kortere eller længere tid, som f.eks., når man er sengeliggende på sygehuset og ligger længe i samme stilling. Så er man i risiko for, at der kommer et tryksår, typisk over en knogle. Det sker, fordi trykket klemmer på blodforsyningen til området. Det er noget, som plejepersonale er meget opmærksom på at forebygge.

En klinisk forsøg fra Iran, “The effect of Aloe Vera gel on prevention of pressure ulcers” fra 2018, viser, at Aloe Vera gel har en effekt i forhold til opheling og forebyggelse af tryksår på hæle og korsbenet.

Alle deltagerne i forsøget var indlagt på en ortopædisk afdeling, og de modtog alle den almindelige behandling og forebyggelse mod tryksår ud over gelen.

Det betyder, at sygeplejerskerne tilså de udsatte områder, sørgede for at aflaste dem og for at skifte position hver anden time. Udover de sædvanlige forebyggende rutiner fik en gruppe behandling med Aloe Vera gel, der blev smurt forsigtigt ud på de udsatte områder.

Færre tryksår med Aloe Vera

I gruppen, som var blevet behandlet med Aloe Vera, så man markant færre sår og senere udvikling af smerter i de udsatte områder.

Aloe Vera ligner en kaktus, men den er faktisk en sukkulent. Den bruges som sagt mod sår, men også i skønhedsprodukter er den en eftertragtet ingrediens med de gode fugtende egenskaber. Indvortes anbefales Aloe Vera som et universalmiddel til alt fra dårlige ånde til styrkelse af immunforsvaret. Og et godt immunforsvar er vigtigt, når vores sår skal hele.

Kilder:

https://www.lunduniversity.lu.se/article/bacteria-from-bees-possible-alternative-to-antibiotics

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096522992030131X

https://www.hindawi.com/journals/drp/2018/7021713/

https://healthywithhoney.com/revamil-medical-grade-honey-comparison-to-manuka-honey/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162886/