Der kan være en række forskellige årsager til, at du får ondt i hovedet, så hvis du vil behandle naturligt, handler det om at finde denne årsag. Bliv klogere på det, og hvorfor du ikke bør bruge hovedpine som den klassiske undskyldning …
“Ikke i aften, skat! Jeg har hovedpine”. Har du brugt denne sætning, så skal du måske revurdere efter endt læsning. Men mere om det senere.
Først og fremmest handler dette om hovedpine, og hvad du kan gøre for at undgå den. Og altså ikke ved at poppe et par hovedpinepiller – som, du måske godt ved, kan føre til hovedpine, hvis du bruger for mange af dem.
Ligesom ved al anden sygdom, som du gerne vil forebygge eller behandle med mere naturlige midler, er det vigtigt at finde årsagen. Og netop ved hovedpine kan det altid betale sig at finde årsagen. For hvad nytter det at sætte ind med piller eller afspænding, hvis det er briller, der mangler?
Først og fremmest: Får du væske nok i løbet af dagen? Og gerne vand?
Mange får sig ofte et glas vand sammen med hovedpinepillerne, og det er for så vidt rigtig fornuftigt, men måske var vandet nok? Mangel på vand kan sagtens være årsag til hovedpine, og hvis du nogensinde har oplevet solstik eller hedeslag, så ved du også, at der følger en ond hovedpine med, når kroppen ikke er hydreret nok.
Mangel på væske kan også give stive og ømme muskler samt forstoppelse, så tag et par glas vand, hvis du frygter, at hovedpinen stammer fra væskemangel.
Modsat kan en anden mangel være kaffe! Hvis du er vant til en vis mængde kaffe og pludseligt ikke får noget, så kan kroppen give abstinenssymptomer i form af hovedpine. Måske du så skal overveje at skære lidt ned på forbruget af kaffe, hvis du tilbagevendende oplever dette?
Mange af os kender til spændingshovedpinen – den, der kommer krybende op fra de spændte skuldre og nakke og forplanter sig i det tunge hoved. Hvis du lider meget af spændinger, bør du for en sikkerheds skyld have tjekket øjnene, men du bør også overveje om dine arbejdsstillinger er optimale og få noget afspænding ind i dine rutiner.
Stress hører ofte sammen med dårlige vaner som mere alkohol og kaffe, der igen kan føre til væskemangel og gøre hovedpinen værre.
I en travl hverdag er det fristende at kaste et par hovedpinepiller indenbords, men det er netop her, du er i fare for at ryge ud i et misbrug af hovedpinepiller. Få taget skeen i den anden hånd, inden stress, hovedpine og piller bliver hverdag fremfor undtagelsen.
Spændinger kan også lindres med forskellige varme-kulde gels eller prøv med lidt lavendelolie, der virker afslappende på nervesystemet.
De naturlige midler bromelain (enzymer) og curcumin (det virksomme stof i gurkemeje) kan også forebygge smerter og hovedpine, der skyldes spændinger.
Et lidt overset område er måske vores søvn, når vi taler om hovedpine. Men dels kan du lægge stenene til en spændingshovedpine, hvis du ligger forkert, dels kan din snorken give dig hovedpine og på sigt endnu større helbredsproblemer.
Spændinger i nakken kan afhjælpes med hovedpuder (eller en ny madras), der støtter nakken korrekt under søvnen. Nogle forhandlere tilbyder oven i købet, at du kan få lov at teste de lidt dyrere hovedpuder, før du investerer.
Søvnapnø, hvor man stopper vejrtrækningen kort under søvn, for at genoptage vejrtrækningen i voldsomme stød, der giver snorken, er faktisk hyppigt årsag til en kronisk hovedpine. I modsætning til migræne, der kommer i anfald, er den kroniske hovedpine mere konstant.
Da søvnapnø er en voldsom belastning for kroppen, er det vigtigt at komme hurtigt i behandling. Nogle har held med såkaldte snorkeskinner, mens hårdt ramte ofte skal have hjælp fra en såkaldt CPAP-maske.
Masken hjælper dig med at trække vejret kontinuerligt natten igennem, hvilket giver en bedre og dybere søvn. For nogle skal der dog lidt tilvænning til. Her er det værd at gøre opmærksom på, at CPAP-masker findes i flere forskellige versioner, der helt eller delvist dækker ansigtet, med hver deres fordele.
Mens nogle af os sjældent eller kun på forudsigelige tidspunkter oplever hovedpine, lever andre under truslen fra den voldsomme og pludselige migræne, der straks kræver et mørkt og stille rum omkring sig.
Selvom den kommer uforudsigeligt, kan det betale sig at føre en migrænedagbog, der måske kan hjælpe med at findes fællesnævnere. For kvinder kan især hormonelle udsving være medvirkende, men også bestemte fødevarer, stress eller udsving i døgnrytmen kan være udløserne.
Hvis du har mistanke om fødevarer, kan du prøve at tage fordøjelsesenzymer før dine måltider, der kan hjælpe kroppen med at nedbryde kosten.
Magnesium, B-vitaminer og fiskeolier har også i forsøg vist sig effektive for nogle migrænepatienter.
Sørg for at spise og sove på nogenlunde faste tidspunkter, da udsving kan sætte gang i anfald. Har du brug for hjælp til søvn og døgnrytme, kan et stof som melatonin hjælpe. Vi danner det selv under søvn, men vores produktion af det foryngende stof kan forstyrres af urolig og uregelmæssig søvn.
Når du er klogere på, hvad din hovedpine kommer af, kan du evt. supplere med alternative behandlinger.
En tur til kiropraktor, massør eller afspændingspædagog kan være en god idé, hvis du lider af spændingshovedpiner.
Zoneterapeuter og akupunktører har til gengæld kunnet gøre en forskel for mange migrænepatienter, da de bl.a. arbejder med balancerne i kroppen, der nogle gange skal have hjælp til at blive genoprettet.
Og så tilbage til den dårlige undskyldning i starten. Motion og ikke mindst sex er faktisk smertelindrende aktiviteter, da det frigiver endorfiner i kroppen. Så selvom hovedpine ikke ligefrem fremmer lysten, er lagenaktivitet måske alligevel en god idé.
Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.
Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om hovedpine, søvn, smerter og finde kilderne brugt til denne artikel.