Naturmedicin kan hjælpe efter slagtilfælde

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Normalt bruger vi ekstrakt af Ginkgo biloba-blade, når vi har problemer med blodomløbet og deraf hukommelses- og koncentrationsbesvær, svimmelhed, øresusen og hovedpine. Men det er faktisk så effektivt, at det kan hjælpe hjernen efter et slagtilfælde.

I Østen er man ikke i tvivl om, at bladene fra tempeltræet Ginkgo biloba er noget særligt, og nu har kinesiske forskere fra Nanjing University Medical School i Kina også vist, at ekstrakt fra bladene har helende egenskaber. Her har man ved at behandle patienter, der har fået et slagtilfælde (akut iskæmisk apopleksi) med en kombination af Ginkgo biloba og aspirin, vist, at det kan hjælpe hjernen med at komme sig.

I en randomiseret, kontrolleret undersøgelse deltog 350 patienter fra fem hospitaler i Kina – formålet var at undersøge, om Ginkgo-ekstrakt er sikkert og effektivt, når det kommer til behandling af mennesker, der skal komme sig over et slagtilfælde.

Alle deltagerne havde oplevet et akut slagtilfælde indenfor de foregående syv dage. Deltagerne var i gennemsnit 65 år, og 68 pct. var kvinder.

Et halvt år med ginkgo

De 350 patienter fik dernæst i et halvt år enten 450 mg Ginkgo-ekstrakt sammen med 100 mg aspirin dagligt, eller blot 100 mg aspirin.

En neuropsykologisk test (Montreal Cognitive Assessment) blev udført på alle deltagere ved forsøgets start, og derefter 12, 30, 90 og 180 dage senere for at kontrollere kognitive svækkelser og udvikling.

De patienter, der fik Ginkgo-ekstraktet, viste ifølge undersøgelsen bedre hukommelsesfunktion, ledelsesfunktion, neurologisk funktion og i det hele taget et bedre dagligliv end de deltagere, der kun havde fået aspirin.

Sikkerheden ved Gingko biloba-ekstraktet viste sig desuden at være god, da ekstraktet ikke øgede mængden af bivirkninger.

Sikrer bedre blodomløb

Ekstrakter udvundet af blade fra Ginkgo-træet har været brugt medicinsk i århundreder, da det i den kinesiske medicin er kendt for at hjælpe på hukommelsesproblemer, depression, tinnitus og dårligt blodomløb. Ved at hjælpe på blodomløbet får hjernen bedre blodtilførsel, hvilket menes at give ekstraktet sin effekt på det kognitive område.

Gingko indeholder en række flavonolglycosider og terpenoider, der er ansvarlige for den medicinske virkning. De bedste Ginkgo-ekstrakter er standardiseret til at indeholde 24 pct. ginkgoflavon-glykosid og 6 pct. terpenlaktoner. Det er disse ekstrakter, der typisk anvendes i undersøgelser. Herhjemme fås Ginkgo bl.a. i form af Bio-Biloba, der er et standardiseret ekstrakt med dokumenteret virkning.

I undersøgelsen konkluderede forskerne, at Ginkgo-ekstrakt i kombination med aspirinbehandling forbedrede patienternes nedsatte kognitive og neurologiske funktion efter akut slagtilfælde uden at øge forekomsten af bivirkninger for hjerte-kar-systemet.

Forskerne skriver samtidigt, at der er behov for større undersøgelser på området.

 

Kilder: Li S, et al. Ginkgo biloba extract improved cognitive and neurological functions of acute ischaemic stroke: a randomised controlled trial. Stroke and Vascular Neurology 2017;2. E-pub. ahead of print.

 


 

Hvad er slagtilfælde?

Apoplexi, som slagtilfælde kaldes, er en fælles betegnelse for en blodprop (85 pct. af tilfældene) eller en blødning i hjernen, hvorved dele af hjernen mister sin blodtilførsel. Slagtilfælde er på verdensplan en af de hyppigste årsager til nedsat funktionsevne og dødsfald.