Med et livstestamente kunne Rikkes farmor have sikret, at lægerne fulgte hendes ønsker om livsforlængende behandling, da hun lå for døden og ikke selv kunne give besked. Desværre havde hun ikke oprettet et livstestamente, og det efterlod familien i en svær situation.
Rikke husker tydeligt sin farmors ord: Hun ville hellere hoppe ud fra fjerde sal end at ende som en grøntsag. Ulykkeligvis var det lige præcis det, som skete, da farmoren for syv år siden blev ramt af en række blodpropper. De næste år måtte Rikke se til, mens farmoren blev holdt i live med sonde-mad hjemme fra det plejecenter, hvor hun efter længere tids sygdom og et halvt års bevidstløshed endte sine dage. Selvom en sådan død var det sidste, Rikke og familien ønskede for farmoren, var der ikke meget, de kunne gøre.
– Vi kunne bare se til, mens hun lå der, bevidstløs med åben mund og lukkede øjne. Vi følte os utroligt magtesløse, for vi kendte alle til hendes ønske om ikke at ende som sin søster, som hun måtte passe, da hun ingenting kunne. Pludselig lå hun så selv der og fik brunlig sondemad pumpet ned i maven. Det var så uværdigt, lyder det fra Rikke, som til sidst fravalgte sine besøg hos farmoren i Ebeltoft.
– Den sidste tid oplevede vi ikke nogen form for kontakt med hende overhovedet. Det var vitterligt kun hendes krop, som var tilbage, og det var simpelthen for hårdt at være vidne til, forklarer Rikke, som sammenligner de sidste besøg med at være i et spøgelseshus.
Med et livstestamente havde Rikkes farmor haft indflydelse på behandlingen i den situation, hvor hun var så syg, at hun ikke længere selv kunne give udtryk for sine ønsker. Desværre havde hun ikke oprettet et livstestamente, og det efterlod familien i en magtesløs situation.
– Vi gjorde, hvad vi kunne, men fik den begrundelse fra lægen, at det ville være uetisk at sulte et menneske, og at de derfor ikke ville afslutte den livsforlængende behandling. Det var en utrolig ubehagelig situation for alle os, der gerne ville respektere hendes ønske, forklarer Rikke.
Rikkes farmor havde før den første blodprop ramte hende en efterårsdag i 2009 ellers været en stærk, glad og meget aktiv kvinde. For Rikke var hun hele familiens stærke samlingspunkt, som altid havde overskud til børne- og oldebørn – også selvom hun kunne være svær at få fat på:
– Vi grinede tit af, at man ikke bare lige kunne besøge farmor, for hun var altid ude og lave et eller andet, om det så var dans, svømning eller venindebesøg. Ingen af os havde i vores vildeste fantasi forestillet os, at hun skulle ende, som hun gjorde, lyder det fra Rikke.
Efter farmorens død har Rikke oprettet et livstestamente på sundhed.dk. På den måde har hun på forhånd frabedt sig livsforlængende behandling i en situation, hvor hun ikke har udsigt til bedring eller lindring i sygdommen – men kun til en mindre livsforlængelse. Det handler for Rikke om at undgå, at hun efterlader familien i samme ubehagelige situation, som hun selv stod i under farmorens sygdomsforløb.
– Selvfølgelig handler det om værdighed, men for mig handler det i høj grad også om at skåne mine pårørende. Jeg har også haft en kræftsyg far, og selvom det aldrig kom dertil, ved jeg, at min søster og jeg ville have været vildt uenige i forhold til livsforlængende behandling. Der er rigeligt at skulle håndtere den sorg, som er forbundet med svære sygdomsforløb, så jeg synes ikke, man skal efterlade familien i et sådant dilemma. Så er det bedre, at man selv har taget beslutningen.
Selvom billedet af farmoren i sengen med den lilla sondemadspumpe på natbordet har sat sig fast i Rikkes hukommelse, holder hun dog fast i minderne om farmoren fra før, hun blev syg – fra de hyggelige barndomsferier i farmorens sommerhus til den livserfaring, som hun altid var klar til at dele ud af i Rikkes voksne liv.
– Jeg ved, at det er sådan, hun gerne vil huskes, så det betyder meget for mig, når nu hun ellers ikke fik det, som hun ville have det. Og så ved jeg, at hvis hun stadig var her, så ville hun minde mig om ikke at lave samme fejl som hende ved kun at tale om sine ønsker – de skal dokumenteres. Jeg kan lige høre hendes bestemte tonefald for mig, lyder det med et smil fra Rikke.
Du kan oprette et livstestamente hjemmefra ved at logge ind på sundhed.dk med dit NemID.
Løsningen fungerer ved, at dine ønsker noteres i et register, som sundhedsfaglige kan konsultere, hvis du ligger på hospitalet, uden at personalet kan komme i kontakt med dig, og uden at dit liv kan reddes – kun forlænges.
I forbindelse med optagelse i registeret er der et oprettelsesgebyr på 50 kr., som du kan betale med Dankort.