Ny Corona-variant KP.2 spreder sig hurtigt verden over

Af: Martin Hansen

Foto: Shutterstock

En ny variant af coronavirus, kaldet KP.2, er begyndt at dominere smittespredningen i flere lande. Denne variant har potentiale til at overtage rollen som den mest udbredte variant globalt, hvilket tidligere blev besat af varianten JN.1.

I USA har Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporteret, at KP.2-varianten udgjorde 28,2% af de nye tilfælde i de to uger op til den 11. maj 2024.

Til sammenligning var det kun 15,9% i de foregående to uger.

I Tyskland steg andelen af KP.2-tilfælde fra 4,17% til 25% i uge 18 (29. april til 5. maj). Lignende tendenser er blevet observeret i Storbritannien, hvor varianten allerede i slutningen af april udgjorde 20% af de nye smittetilfælde.

Det skriver ProSieben.

På trods af den hurtige spredning af KP.2, mangler der stadig tilstrækkelige data om denne og andre FLiRT-varianter for at kunne vurdere deres fulde indvirkning.

Eksperter mener dog, at FLiRT-varianterne, som KP.2 tilhører, ikke nødvendigvis vil føre til en ny global corona-bølge.

Ifølge den amerikanske læge og vicepræsident ved forskningsinstitutionen Scripps Research i La Jolla, vil covid-19 forblive en del af vores hverdag, men de nye varianter udgør ikke en betydelig kortsigtet trussel.

De typiske symptomer på en KP.2-infektion ligner dem, vi allerede kender fra tidligere varianter af corona, såsom åndedrætsbesvær, hoste, feber, kulderystelser, ondt i halsen, løbende næse, træthed og generel svaghed.

Der er dog endnu ingen sikre oplysninger om, hvorvidt KP.2 medfører nye symptomer.

Sundhedsmyndighederne følger nøje udviklingen af KP.2-varianten og arbejder på at indsamle flere data for bedre at kunne forstå dens egenskaber og konsekvenser. Samtidig opfordres befolkningen til at forblive opmærksomme og følge de gældende sundhedsforanstaltninger for at minimere risikoen for smitte.