Ny forskning: Sådan ødelægger gluten tarmene

Af: Lene Jæger Klausen

Mavesmerter, kronisk diarré og blodmangel er nogle af de almindelige symptomer på gluten-intolerance, eller cøliaki som det rettelig hedder. Nu har forskere undersøgt, hvad der sker i kroppens immunforsvar, når man ikke kan tåle gluten.

Mens nogle bliver meget syge af cøliaki, så er der andre mennesker, hvor sygdommen er mere skjult, og hvor man kan have svært ved at finde årsagen til diffuse symptomer som eksempelvis generel mistrivsel. Sygdommen ødelægger tarmenes evne til at optage vigtige næringsstoffer, og det kan føre til eksempelvis knogleskørhed, fordi kroppen simpelthen ikke optager nok vitaminer, mineraler og sporstoffer, herunder kalk og D-vitamin fra kosten.

– Hvis man mistænker, at man har cøliaki, skal man gå til sin læge, det fastslår Jüri Rumessen som det første, da HELSE taler med ham.

Immunsystemet angriber enzymer i tarmen

Lider man af cøliaki, bliver tarmene ødelagt, når man indtager fødevarer, der indeholder gluten. I flere år har man vidst, at det er kroppens eget immunforsvar, som angriber og nedbryder slimhinden i tyndtarmen. Ny forskning har undersøgt præcis, hvor immunforsvaret går til angreb med antistoffer mod tarmens enzymer og bindevævskomponenter, og den viden giver mulighed for, at der på sigt kan udvikles medicin til mennesker med cøliaki. I dag er behandlingen livslang glutenfri kost, hvilket i sig selv kan være en kompliceret og bekostelig affære.

Skal vi alle begrænse gluten i kosten?

En gang var rugbrød og byggrød udiskutabelt sund kost, men i de senere år har der været meget debat om gluten er mere til skade end til gavn. Skader gluten også ellers raske mennesker?

– Det er der ikke noget, der tyder på. Lige nu bliver der forsket meget i gluten i mange sammenhænge, og selv om der nogle gange kan fremkomme forskningsresultater, som er overraskende, så er der ikke lige nu noget forskning, som peger på, at raske mennesker bliver syge af at spise gluten, siger Jüri Rumessen. Han kan ikke se nogen fordele ved at begrænse gluten i sin kost, hvis man ikke bliver syg af den.

For at få en ”second opinion”, har HELSE også kontaktet Hanne Skovbjerg, overlæge på Hvidovre Hospital, og hun er helt enig i, at raske mennesker ikke skal undgå fødevarer med gluten.

– Generelt synes jeg ikke, at der er grund til at raske mennesker skal undgå gluten. Hvis man lever glutenfrit, betyder det blandt andet, at man ikke kan spise fuldkornsprodukter, som er en vigtig kilde til fibre. Der er nogle, som reagerer på hvedemel, selv om vi ikke kan påvise, at de ikke kan tåle gluten. Har man problemer med hvedemel, så kan man undgå det, men jeg synes ikke, at man skal undgå rug og byg også, hvis man ikke har cøliaki.

 


Eksperterne
Forskningschef og overlæge Jüri Rumessen er medlem af Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi, som er et fagligt fællesskab med fokus på mave- og tarmsygdomme. Han sidder desuden i det Sundhedsfaglige Råd for Dansk Cøliakiforening. Jüri Rumessen er medforfatter på Sundhedsstyrelsens pjece ”Cøliaki og mad uden gluten”, og har desuden været med  til at forfatte de netop vedtagne nationale guidelines for diagnosticering, behandling og opfølgning af patienter med cøliaki.Hanne Skovbjerg er overlæge og medlem af det faglige selskab Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi. Hun er ligeledes medforfatter til de netop vedtagne nationale guidelines for diagnosticering, behandling og opfølgning af patienter med cøliaki samt af det Sundhedsfaglige Råd for Dansk Cøliakiforening. 
Gluten er ”ny” i kosten
Gluten er en fællesbetegnelsen for flere proteiner, som findes i kornsorter som hvede, rug og byg. Det er fødevarer, som ”kun” har været en fast del af vores kost i 5-6.000 år, siden landbrugssamfundet gjorde sit indtog. Hertil kommer, at vi i dag har fremavlede kornsorter, som indeholder meget mere gluten end oprindeligt. Gluten er blandt andet med til at få brød til at hæve og giver en god konsistens, hvilket gør det glutenholdige mel populært i fødevareindustrien. I dag findes der gluten i mange forskellige fødevarer fra leverpostej over ketchup til øl.