Hjerteklap: Ny metode gav kræfter på rekordtid

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Lars H. Laursen

Peter Detlev Møller er én af de første danskere, som har fået en ny hjerteklap ved et skånsomt indgreb, der ikke kræver, at brystet bliver skåret op.

Lægen lagde stetoskopet og så insisterende på Peter Detlev Møller. Så kom beskeden:

– Du har en fejl i din hjerteklap. Peter Detlev Møller blev ret chokeret, fordi han som de fleste andre i samme situation nærmest ingen symptomer havde haft på, at der var noget galt med hjertet. Derfor var det et tilfælde, som en omhyggelig læge greb, at den 80-årige Peter Detlev Møller fik reddet sit hjerte og dermed sit liv.

Han var nemlig blevet henvist til Helsingør Hospital til undersøgelse, fordi hans blodprocent var for lav, og fordi, han var noget træt, men at hjertet ikke havde det godt, var aldrig faldet ham ind.

Reddet af sygeplejerske

Peter Detlev Møller blev efter lægens fund hurtigt henvist til en nærmere undersøgelse af sine hjerteklapper, men han havde det egentligt godt i ventetiden. Så han tog sammen med sin kone, Gudrun, på en ferie-tur til den svenske ø, Kulm.

Mens de opholdt sig på en klippe for at nyde den storslåede udsigt over Østersøen en sommerdag i 2012, blev Peter Detlev Møller pludselig dårlig og besvimede for øjnene af sin kone. Heldigvis havde en svensk sygeplejerske også valgt at tilbringe en feriedag på øen – og opholdt sig tilfældigvis på samme sted som Peter Detlev Møller, da han faldt om .

Hun tilkaldte en ambulance, og Peter Detlev Møller fik efterfølgende på det svenske hospital konstateret, at hans blodtryk var meget lavt.

Hjemme i Danmark igen blev han på grund af besvimelsen på Kulm hurtigt indkaldt til videre undersøgelser og operation på Rigshospitalet. Da var det så, at Peter Detlev Møller blev tilbudt at være med i et nyt forsøg, hvor halvdelen af deltagerne med hjerteklapsforsnævring skulle have en traditionel åben bryst operation og den anden halvdel den alternative TAVI behandling, hvor den nye kunstige hjerteklapsprotese i stedet bliver ført ind via lysken ved hjælp af et tyndt rør.

Hustru fik samme problem med hjerteklap

Peter Detlev Møller havde det godt efter indgrebet, og blev hurtigt udskrevet uden behov for at komme på rekreationsophold. I dag har han en dejlig hverdag på sit fritidslandbrug sammen med sin jævnaldrende hustru, Gudrun. Og det er faktisk lidt af et hverdags eventyr, at begge har det så godt.

For kort tid efter, at Peter Detlev Møller havde fået sin nye hjerteklap, var den også gal med Gudruns hjerte. Hun fik samme diagnose – nemlig hjerteklapsforsnævring, men hun kunne ikke få den samme skånsomme behandling som sin ægtemand.

Lægernes besked var, at Gudrun Møller ikke var så svag, at hun ikke kunne klare den traditionelle operation, hvor brystet bliver skåret op.

Valgte den skånsomme metode

Men den vurdering ville parret ikke finde sig i, så de gik i gang med at planlægge en privat indlæggelse for egen regning på en klinik i Leipzig i Tyskland, hvor Gudrun Møller kunne få TAVI behandlingen.

– Inden vi kom så langt fik en sygeplejerske på Rigshospitalet nys om vores plan. Hun ringede til os og sagde, vi lige skulle vente, indtil hun havde talt med lægerne. Det gjorde vi, og Gudrun fik så endelig et tilbud om en TAVI behandling på Rigshospitalet, fortæller Peter Detlev Møller, der også har fået sin kone hjertestyrket tilbage til hjemmet og deres landbrug, der ligger tæt ved Gilleleje i Nordsjælland.

– Gudrun har det også rigtig godt og støver ligesom mig rundt til jeg ved ikke hvad, fortæller Peter Detlev Møller.