33 % af de unge svarer i den nye undersøgelse, at de kun sjældent eller aldrig taler med deres forældre om nederlag og sorger. Psykiatrifonden har to gange tidligere gennemført lignende undersøgelser, og det tal var 31 % i 2021 og 28 % i 2017, så der er sket en lille stigning. Måske kunne man tro, at det skyldes, at man i den alder hellere vil tale om det, der er svært, med sine venner, men det svarer 25 % af de 1200 adspurgte unge, at de sjældent eller aldrig gør. På spørgsmålet om, hvorfor de sjældent eller aldrig deler deres nederlag og sorger med forældrene, svarer 32 %, at de er bange for at skuffe forældrene, 31 % at de ikke vil belaste forældrene, og 29 % skammer sig eller svarer, at forældrene ikke vil kunne forstå.
Læs også: Psyke og kroniske smerter hænger tæt sammen
”Der er desværre fortsat mange unge, som ikke deler det, der er svært at tale om, med andre. Det kan føre til ensomhed, skam og skyld. De dårlige følelser kan slå rod og udvikle sig, hvis man ikke taler om det”, siger Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning.
Læs hele undersøgelsen: Jeg skal have succes på næsten alle områder af livet for at føle mig god nok
Er høje karakterer en forudsætning for at få et godt liv? Det mener 33 % i den nye rundspørge, mens det gjaldt 41 % i 2021 og 42 % i 2017, så her ses et vist fald. Samtidig er der sket et fald i antallet af unge, der føler, at deres venner har et bedre liv end de selv, når de ser på sociale medier. I dag føler 19 % af de adspurgte altid eller ofte, at deres venner har et bedre liv end de selv på sociale medier. I undersøgelsen fra 2021 gjaldt det 31 %, og i 2017 var det 26 %.
“Vi er glade for, at der også er sket en positiv udvikling, som tyder på, at de unge måler sig knap så meget op mod andre, som de gjorde tidligere. Men samtidig kan vi se i undersøgelsen, at mange føler, at det alene er deres ansvar, hvis livet ikke går, som de drømte om – fx at de skal have succes med alt for at føle sig gode nok. Mange føler sig stadig under et hårdt pres og taler hverken med deres venner eller forældre om det. Det er et problem, og derfor er det så vigtigt, at de unge prøver at tale om de svære ting. Når man gør det, finder man ofte ud af, at man ikke er alene om det.”
Voxmeter har stillet 1200 unge i alderen 16 til 24 år en række spørgsmål som fx hvor enige, de er i udsagn som: ”Jeg kan blive præcis det, jeg vil, hvis bare jeg tager mig sammen”, og ”Jeg er bekymret over at skuffe den ene eller begge mine forældre ved ikke at være succesfuld i mit liv”.
Undersøgelsen skal ses i forlængelse af to tilsvarende undersøgelser fra 2017 og 2021.