Pas på dine ører – og gør dig klar til at miste noget af evnen til at bruge dem.
Har du lagt mærke til, at folk ofte mumler? At de har en urimelig forventning om, at du forstår dem, selvom de sjusker med deres udtale?
Før du irettesætter kolleger eller familiemedlemmer om deres mundtlige diktion, skal du måske kontakte en ørelæge og få undersøgt, om du er en af de mange almindelige mennesker, som oplever et høretab. Også selvom du ikke har været maskinarbejder, rockmusiker eller på anden måde har været udsat for ydre påvirkninger, som kan svække din kapacitet for at lytte.
– Mere end halvdelen af tilfældene af høretab er genetisk betinget. Og du kan sagtens arve anlæg for nedsat hørelse, selvom dine forældre har god hørelse, forklarer overlæge på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på Syddansk Universitet Ture Andersen.
Hos almindelige mennesker, der ikke er udsat for ekstraordinær risiko, bliver selve høreorganet – øresneglen – også slidt med tiden. De små hårceller, som sender et signal videre til hjernen, bukker under for mange års brug, så høretabet kommer snigende.
Det vurderes, at halvdelen af alle 70-årige kan have gavn af et høreapparat.
Ture Andersen er selv ”kommet med i klubben,” efter hans kone for nogle år siden sendte ham til ørelæge. Det viste sig, at Ture Andersen var genetisk disponeret for nedsat hørelse, så han kunne have gavn af et høreapparat. Selvom han er overlæge på en øre-næse-halsafdeling og dagligt omgås mennesker med høretab, måtte også han have hjælp til at erkende det tiltagende problem.
– Man kan blive ret overrasket, hvis ingen i ens nærmeste familie lider af høretab. Men det kan komme som lyn fra en klar himmel, så det er altså altid en god ide at lade sig undersøge, hvis man fornemmer, at noget er anderledes end normalt, siger Ture Andersen.