Den mest effektive måde at tabe sig på er at spise og leve med fuld opmærksomhed. For kroppen ved, hvad den har brug for – og den meddeler det gerne selv, hvis vi lytter efter, mener Lise Baltzer, der netop er udkommet med bogen ‘Spis med Mindfulness’.
‘Du bliver, hvad du spiser’ er en sætning, der har gået sin sejrsgang i Danmark de forløbne år. En undersøgelse fra Københavns Universitet i år viser, at det bliver du måske ikke alligevel.
De to ph.d.-studerende Maj-Britt Schmidt Andersen og Sanne Kellebjerg Poulsen har studeret 147 danskere med forskellige sundhedsmæssige grunde til at gå på kur. Gennem et halvt år har de enten spist klassisk dansk gennemsnitsmad eller levet på en kost af ny nordisk hverdagsmad, der bl.a. indeholder mere frugt og grønt og mindre kød.
Da de studerende forsøgte at finde sammenhænge mellem, hvad vi spiser, og hvordan vores kroppe reagerer, var resultatet frustrerende. For de fandt på det nærmeste ingen sammenhænge!
Nok var der samlet set den forskel på de to grupper, at den, der havde været på den nordiske kost, havde tabt halvandet kilo mere end gruppen på traditionel dansk kost. Men når de studerende undersøgte hver enkelt undersøgelsesdeltager individuelt for kostens indflydelse på kolesteroltal, blodsukkerniveau, fedtprocent etc. – i alt 37 parametre – var der ikke noget, der bare lignede en klar linje i resultaterne. Samlet set var den ene gruppe ikke sundere end den anden.
Konklusionen var klar: Det ene virker på én måde på den ene, det andet virker på en anden måde på den anden.
Mens det kom en del bag på de studerende, var resultatet af undersøgelsen det eneste forudsigelige for cand. pæd. i pædagogisk psykologi og mindfulness-instruktør Lise Baltzer, som netop er udkommet med bogen ‘Spis med Mindfulness’ (Borgen).
– Ting fungerer i sammenhæng – ikke isoleret. Det gælder selvfølgelig også kroppen og kosten. Derfor får Lone ikke præcis det samme ud af at spise blomkål, som Mette gør. Deres kroppe er forskellige, og måske vil blomkålen endda virke forskelligt på Lone på forskellige dage. Derfor gælder det om at lytte, for vores egen krop kan fortælle os, hvordan de enkelte fødevarer virker for os hver især på et givet tidspunkt, siger Lise Baltzer.
Det er ikke bare sundere, men kan, ifølge Lise Baltzer, også hjælpe til at regulere vægten, når vi lytter til vores egen krop.
– Når vi lytter til kroppen, reguleres vægten naturligt. Så er det nemlig kroppens behov, der bestemmer ikke bare hvad – men også hvornår – vi spiser.
Det vil sige, at vi spiser, når vi er sultne, og stopper med at spise, straks vi ikke er sultne længere. Det er langt bedre end at gå på slankekur. For kurene lærer os ikke det eneste virkeligt effektive redskab, når det gælder vægttab: At lytte til kroppen. Tværtimod. Det lærer os at ignorere kroppen og lytte til andres ‘gode råd, og det er også derfor, at næsten alle tager på igen efter endt kur, siger Lise Baltzer.
Når vi følger eksperternes bud på, hvad vi skal spise, kommer vi længere og længere væk fra os selv og fra kroppens iboende intelligens, mener hun.
– Det er en tragedie, for kroppen er designet til at vide, hvad den har brug for. Hvis vi f.eks. selv skulle styre vores lever, ville vi dø i løbet af få minutter. Men hvad med spisningen? Her bliver vi ved med at forsøge at styre og ‘regne ud’, hvad og hvor meget vi har brug for at spise – i stedet for at lytte til vores egen krop.
– Derfor består den mest effektive og langtidsholdbare slankekur slet ikke af forbud, men af at lære sig selv at lytte efter, hvad kroppen gerne vil have og i hvor store mængder, siger Lise Baltzer.
Der skal fra Lise Baltzer ikke lyde nogen opfordring til, at vi nu blot kan spise frankfurtere og lakridskonfekt dagen lang, uden at det får konsekvenser for vores sundhed. Sådan er hendes program ikke ment. Faktisk ligger der hverken opfordringer eller forbud i det, hvad angår kosttyper og mængder.
– Jeg tror på, at problemet for alle os, der i perioder af vores liv spiser usundt, i virkeligheden ikke er det, vi spiser, men at vi ikke lytter til, hvad kroppen egentlig beder om.
– Vi har en idé oppe i hovedet om, hvad vi vil spise, og problemet er netop, at den sidder i hovedet. Vi lytter ikke efter vores egen fornemmelse indeni, når vi skal træffe et spisevalg. Hvis vi gjorde, ville vi hurtigt finde ud af, at vi bliver blytunge i maven og får halsbrand af alle de frankfurtere. Vi spiser af vane og på automatpilot – og dér er det egentlige problem med alle ubalancer i vores madindtagelse.
– Derfor kan det være en god idé at slå automatpiloten fra og i stedet at begynde at spise med mindfulness. Det har mange fordele: Det regulerer vægten helt naturligt samtidig med, at det opdyrker vores evne til at træffe kloge kostvalg baseret på vores intuition, siger Lise Baltzer.
Mindfulness betyder frit oversat ‘fuld opmærksomhed’. Lise Baltzer ser vores opmærksomhed ligesom en lygte: Den kan rettes i flere retninger, og vi kan skrue op og ned for lysstyrken.
Når vi bruger mindfulness, skruer vi op for lysstyrken og fokuserer den på ét sted ad gangen. F.eks. ned i maven, så vi kan mærke, om den i virkeligheden er sulten, eller om det blot er en vane, som vi oppe i hovedet har besluttet os for at have.
Denne nye form for opmærksomhed øger, ifølge Lise Baltzer, også selve nydelsen ved maden.
– Desværre spiser mange uden særlig glæde og nydelse i dag. Enten fordi de spiser med konstant dårlig samvittighed, eller fordi de spiser noget, der ifølge eksperterne er forbudt. Det kan også være, at de spiser ‘det forkerte’ i protest og trods mod det, de opfatter som sundhedsindustriens formynderi. Eller omvendt – de spiser det, som den seneste slanke- eller sundhedstrend siger, de skal, uanset at de ikke bryder sig om det.
– Det er trist. For glæden ved at spise det, man selv sætter allermest pris på, hører uløseligt sammen med livskvalitet for de fleste af os. Og det har ydermere den kæmpe fordel, at det sætter gang i alle kroppens geniale selvregulerende mekanismer, siger Lise Baltzer, som snakker af erfaring.
Hun har selv prøvet at veje lidt for meget, og i den forbindelse kæmpet sig igennem mange forskellige slankekure uden noget varigt resultat. Først da hun begyndte at spise med nydelse og med fuld opmærksomhed på, hvad kroppen fortalte hende, vendte vægten tilbage til sit naturlige udgangspunkt helt af sig selv. Og der ligger den stabilt i dag.
– Det lyder meget enkelt at vænne sig til at spise med fuld opmærksomhed. Det er det faktisk også, men det kræver lidt optræning. Det kræver, at man lærer sig selv at lytte til en subtil stemme inde i kroppen, der nemt kan blive overdøvet af de højtråbende forestillinger og vaner, vi har opbygget om mad. Derfor skal de fleste træne sig op til at kunne spise på den ny måde, siger Lise Baltzer, som opstiller seks vigtige punkter, hvis du vil begynde at spise med mindfulness: