Nye positive hjerte-effekter med Wegovy

Af: Redaktionen Foto: Shutterstock

Vægttabsmedicinen Wegovy reducerer risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og kardiovaskulær død med 20 procent blandt overvægtige hjertepatienter, viser et nyt studie.

Lægemidlet Wegovy fra Novo Nordisk har indtil nu mest været forbundet med vægttab. Årsagen er det aktive stof i Wegovy ved navn semaglutid, som sænker appetitten, hvorfor man taber sig i vægt over tid.

Men måske vil hjerte-kar-sygdom også blive en del af debatten omkring Wegovy og semaglutid fremover.

Hovedkonklusionerne fra det længe ventede SELECT-studie blev offentliggjort for nogle måneder siden, og studiet viser, at brug af semaglutid kan mindske risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og kardiovaskulær død med 20 procent blandt overvægtige hjertepatienter.

Det er spændende nyheder, mener Hjerteforeningens forskningschef, Gunnar Gislason.

– Det er første gang, vi får dokumenteret, at behandling med vægttabsmedicin har en gevinst i forhold til risikoen for hjertekarsygdom, så det synes jeg bestemt, vi skal glæde os over.

– Mange af de behandlinger, som tidligere er blevet afprøvet, har ikke vist gevinst, og nogle har direkte været skadelige for patienterne, siger Gunnar Gislason, der kalder resultaterne fra SELECT-studiet ’meget lovende’.

Vægttabsmedicin må ikke erstatte sunde vaner

Han kommer dog også med en opfordring.

Ifølge Gunnar Gislason er det vigtigt at Wegovy og vægttabsmedicin generelt, fortsat bliver betragtet som dét, det er:

Lægemidler mod overvægt, der kan ordineres af læger som supplement til en livsstilsændring.

En livsstil hvor sund kost, motion og at undgå tobak er de tre absolut vigtigste elementer.

– Vægttabsmedicin må ikke blive en erstatning af de sunde vaner, forklarer Gunnar Gislason.

– Man skal først og fremmest huske at gøre så meget, man selv kan: Spise sund kost, være fysisk aktiv i dagligdagen og selvfølgelig lade være med at ryge.

– Og så lade sin læge vurdere, om der ovenpå dette også er behov for medicinsk behandling. Det er vigtigt at fremhæve, at vægttabsmedicin ikke kan erstatte sunde livsstilsfaktorer.

Været fem år undervejs

Det er Novo Nordisk, der selv står bag SELECT-studiet, og resultaterne har været adskillige år undervejs.

I 2018 påbegyndte koncernen studiet, der skulle undersøge sammenhængen mellem Wegovy og risikoen for hjertekar-tilfælde blandt overvægtige hjertepatienter. 17.604 personer fra 41 forskellige lande deltog i studiet. Alle var over 45 år, havde et BMI på mindst 27, led af hjertekarsygdom og havde ikke diabetes. I forsøgsperioden modtog nogle af deltagerne ugentlige injektioner af Wegovy, mens andre fik placebo. Og studiet fandt altså, at testpersoner, der modtog Wegovy, reducerede deres risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og kardiovaskulær død med 20 procent i forhold til gruppen, der modtog placebo.