Det kan blive dyrt for kronisk og alvorligt syge danskere at få sygehjælp uden for landets grænser, hvis regeringen gør det gule sygesikringskort ubrugeligt i udlandet. Det er ærgerligt, at man nu må sige farvel til den nuværende ordning, som giver tryghed på rejser, mener Lægeforeningen.
Et nyt lovforslag vil ophæve den offentlige sygesikrings dækning til sygehjælp i blandt andet EU, Schweiz, Færøerne og Grønland. For en dansker med kronisk eller alvorlig sygdom kan det betyde, at det fremover bliver meget dyrt eller helt umuligt at få en rejseforsikring, som dækker i udlandet.
Urimelige begrænsninger.
Lægeforeningen ser derfor kritisk på det nye forslag, da kroniske og alvorligt syge patienter på den måde bliver stillet væsentligt dårligere end nu, når de er ude at rejse og har brug for lægehjælp.
”Det virker som om regeringen slet ikke har tænkt over, at forslaget får alvorlige konsekvenser for patienter, som i forvejen er hårdt ramt. De kroniske patienter skal også have mulighed for at tegne en forsikring, som svarer til deres behov, og som er til at betale”, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
Regeringen forventer at kunne spare 80 millioner kroner ved at afskaffe rejsesygesikringen. Det er penge, som alt andet lige vil blive lagt over på patienterne gennem højere forsikringspræmier.
”Forslaget er dermed brugerbetaling af bagvejen. Det er ikke fair, at regeringen på den måde lister et forslag igennem uden at gøre det helt klart for danskere, hvad konsekvenserne er. Lægeforeningen finder det uforståeligt, at man afskaffer den nuværende ordning, som sikrer tryghed for alle danskere, hvis de får behov for hjælp under sygdom i Europa. Det er en ordning, som blot koster hver dansker 15 kroner per år”, siger Mads Koch Hansen.
I stedet for det gule sygesikringskort vil danskerne udelukkende være dækket af det blå EU-sygesikringskort, når de rejser i Europa. Det betyder, at hvis man bliver syg i udlandet, er man kun dækket svarende til den dækning, som borgerne i det enkelte land har.
”Det stiller store krav til patienten at kunne gennemskue, om det hospital eller den læge, hvor man bliver behandlet, er dækket af det pågældende lands offentlige sygesikring. Dertil kommer, at de forskellige lande har mange forskellige ordninger. Det kan ikke være rigtigt, at man også skal være urolig for, om man nu har råd til at blive behandlet, hvis man bliver alvorligt syg eller kommer ud for en ulykke i udlandet. I den situation har man brug for den tryghed, som det gule sygesikringskort giver i dag. Det hører også med i billedet, at forslaget ikke ligefrem øger ligheden i sundhed”, siger Mads Koch Hansen.