Sundhedsvæsenet skal være til at tale med. Det er budskabet i Dansk Selskab for Patientsikkerheds kampagne, der arbejder for et sundhedsvæsen, hvor patienter føler sig hørt, og hvor deres særlige situation og personlige ønsker indgår, når patient og læge skal aftale hvilken behandling, der er den rette. Med andre ord: Et sundhedsvæsen, der er til at tale med.
Der er videnskabeligt belæg for, at de patienter, der stiller spørgsmål og er med til at træffe de svære beslutninger, oftere får den rette behandling. Læs mere på www.hejsundhedsvæsen.dk
Patienter, der skal have en planlagt operation, venter i gennemsnit 50 dage på at blive opereret. Det er 11 dage kortere end i 2010, hvor patienterne i gennemsnit ventede 61 dage.
I januar 2013 blev der indført differentieret behandlingsgaranti, så den længst tilladte ventetid på behandling for en række ikke livstruende sygdomme er blevet ændret fra 30 til 60 dage. Alligevel falder den gennemsnitlige ventetid. I alt bliver der i år udført 959.474 planlagte operationer i det danske sundhedsvæsen. Planlagte operationer skal forstås som kirurgiske ydelser til patienter under planlagte indlæggelser, eller til ambulante patienter, der ikke er skadestuepatienter.
… ikke-dansk talende patienter kan få videotolkning på hospitalet?
I stedet for at tolken sidder med fysisk, når du møder lægen, kan tolkningen nu foregå via video, så tolk, patient og personale både kan se og høre hinanden uden at være i samme lokale. Det er der mange fordele ved – både for patient og læge:
– Patienten får præcise oversættelser af en højt specialiseret tolk
– Patienten undgår, at familiemedlemmer eller endda deres børn må være tolke
– Der er mindre sandsynlighed for, at tolk og patient kender hinanden
– Patienten får lettere adgang til tolkebistand ved akut behov og ved små sprog
Sygehusene bliver mere effektive, og behandlingen af patienterne bliver bedre. Flere patienter slipper for at blive indlagt i forbindelse med en operation, de er indlagt i kortere tid, der er færre genindlæggelser, og dødeligheden efter en sygehusindlæggelse er faldet. Det viser en ny analyse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Danske Regioner, der sammenligner sygehusenes resultater på en række centrale områder i perioden fra 2008 til 2012.