Øjenbetændelse: Når øjet klistrer

Af: Øjenforeningen

Foto: Shutterstock

Når mennesker rykker sammen inden døre, er der en øget tendens til, at vi smitter hinanden med diverse infektioner fra bakterier og vira. Øjnene kan også blive ramt af infektioner, der kan vise sig ved pus, så øjnene klistrer sammen.

Almindelig øjenbetændelse er den hyppigste årsag til, at øjet bliver rødt, og et rødt øje kan være det første tegn på, at du er ved at få en øjenbetændelse. Andre tegn kan være tåreflåd (øjne, der løber i vand) eller kløe. Lysfølsomhed kan også optræde. Som regel starter det på et øje – men kan hurtigt sprede sig til det andet.

Når et øje bliver rødt, er blodårer i den ellers hvide slimhinde udvidede, så de ser røde ud. Det er en øget blodgennemstrømning i de udvidede årer, der gør, at kroppen selv bekæmper infektionen. Derfor går langt de fleste øjenbetændelser over af sig selv, og kræver ikke behandling. Men man kan hjælpe processen på vej ved at udvise god øjen- og håndhygiejne.

Øjenbetændelse skyldes som regel en virus eller en bakterie. Er der tale om en virus, hjælper øjendråber med antibiotika ikke! Er der mere pus i øjet end et par klatter i øjenkrogen om morgenen, kan betændelsen skyldes en bakterie, hvor antibiotiske øjendråber er en effektiv behandling. De fås på recept fra din praktiserende læge.

HUSK: Hvis synet bliver påvirket, på trods af grundig rensning af øjne og øjenomgivelser, skal du altid opsøge en læge!

Brug aldrig kontaktlinser, hvis du har øjenbetændelse.


Det kan du selv gøre

God øjen- og håndhygiejne er alfa og omega, når smitten ikke skal sprede sig.

Vask hænder før og efter du renser øjne og øjenomgivelser. Undgå at dele håndklæde med andre, så længe der er pus i øjet.

Brug et stykke fugtet vat til at fjerne puds i og omkring øjet. Brug lunkent vand og brug kun vattet til ét øje. Bevæg vattet indefra og ud.

Børn og institution

Øjenbetændelse kan være mild eller svær. Kun børn med svær øjenbetændelse skal holdes hjemme fra institution.

Mild øjenbetændelse er meget almindelig hos forkølede børn. Varer problemer med let rødme, tåreflåd og let pusdannelse i mere end en uge, bør barnet ses af en læge.

Ved svær øjenbetændelse driver øjet med pus, og barnet vil som regel have røde, hævede øjne. Almentilstanden kan være påvirket, ligesom man kan opleve lysskyhed eller en sviende/brændende fornemmelse i øjnene. Denne form for øjenbetændelse er meget smitsom, kræver lægebehandling, og børn må IKKE komme i institution.