Omsorgssvigt handler også om tænder

Af: Katja Thor, Nordfyns Kommunale Tandpleje

Det er et tandmæssigt omsorgssvigt, hvis et barn har synlige huller i tænderne, som forældrene eller barnets værge ikke reagerer på

Et barn med huller i tænderne eller andre behandlingskrævende tilstande, som forældrene eller barnets værge kender til, men ikke gør noget ved er udsat for omsorgssvigt. På tandlægesprog hedder det: Dental Neglect. Ifølge en undersøgelse har børn, der har været udsat for generelt omsorgssvigt, op til otte gange så mange huller i tænderne som børn, der lever i en tryg familie. Det er dog meget vigtigt at understrege, at huller i tænderne ikke nødvendigvis er lig med omsorgssvigt. De indgår i en samlet vurdering af barnets livsvilkår på det pågældende tidspunkt.

Dental Neglect – hvorfor? Hvis voksne med ansvar for barnet ikke reagerer, når der er åbenlyse problemer med tænderne, ved man, at det tit hænger sammen med andre problemstillinger i familien, f.eks. at forældrene måske har et misbrugsproblem. Men der kan også være andre årsager til, at et barn har mange huller: Manglende viden om kost og om, hvordan barnets tænder holdes sunde. Livskriser, f.eks. skilsmisse, alvorlig sygdom eller dødsfald, der for en tid flytter fokus fra tandsundheden. Det kan handle om kulturelle forskelle, hvor tandsundhed ikke får samme opmærksomhed, eller måske har forældrene selv dårlige oplevelser med tandplejen.

Store konsekvenser

Det kan have store konsekvenser for et barn, hvis tænderne ikke i tide behandles. På grund af smerter eller gener i munden undgår barnet måske udvalgte madvarer, som f.eks. kolde eller hårde fødevarer og kan derfor fejlernæres. Dårlig/manglende søvn pga. smerter kan påvirke barnets vækst. Smerter slører sanserne, og det giver et lavt selvværd, hvis barnet føler sig grimt eller anderledes pga. huller i tænderne. Smerter, forkert kost, og dårlig/manglende søvn kan også påvirke indlæring i skolen.

Tandplejen har underretningspligt

Det ses på med bekymring, hvis man som forældre eller barnets værge ikke vælger at tage sit barn til tandlægen til alt lige fra almindelige undersøgelser og til større behandlinger. Tandplejens personale er derfor forpligtet til at reagere, hvis et barn ikke trives. Hvis tandplejens personale i samarbejde med forældrene eller barnets værge ikke kan afhjælpe problemet, vil der blive sendt en underretning til de sociale myndigheder i kommunen, så de kan træde til.


ATO anbefaler:

* At forældre og barnets værge kommer til de regelmæssige undersøgelser, som tandplejen indkalder til

* Hvis der opstår problemer med barnets tænder, skal forældre eller barnets værge reagere straks og henvende sig til tandplejen. Det kan være synlige problemer i form af huller, eller når barnet giver udtryk for smerter i tænderne og i munden