Ondt i munden – hvad er der galt?

Af: Alice Kristensen, tandplejer og næstformand Danske Tandplejere

Foto: Shutterstock

Næsten alle voksne mennesker prøver på et tidspunkt at have ondt i munden. Smerter, som ikke kommer fra tænderne eller tandkød, men som optræder andre steder inde i munden. Det kan være kortvarige smerter, som går væk efter få dage eller uger, eller vedvarende smerter, der strækker sig over måneder eller livslangt.

I det følgende beskrives de mest almindelige symptomgivende tilstande, vi støder på i klinikken.

Blegner, blister eller after

Kært barn har mange navne, men er én og samme tilstand. Det rammer ca. 20 pct. af befolkningen, og selv om det er en øm tilstand, er det ganske godartet og helt ufarligt.

En blegne ses som et område med et sår i midten og en rød ring rundt om. Det kan variere i størrelsen. Helt fra bitte små runde til aflange på flere cm.

Blegner går over igen af sig selv, men det varer op til ca. 14 dage, før alle symptomer er væk.

Som tandplejere anbefaler vi god mundhygiejne, og at man bruger en tandpasta med lavt eller intet skummemiddel, hvis man har tendens til blegner.

Gode råd ved ondt i munden

Når slimhinderne og tandkødet gør ondt, kan det være svært at børste tænderne rene.

  • Brug en ultra blød tandbørste 2 gange dagligt. Børst gerne en ekstra gang
  • Brug en fluortandpasta uden skummemiddel og med meget mild smag
  • Brug ultra bløde mellemrumsbørster
  • Undgå syreholdige drikke som sodavand, juice, saftevand og vin
  • Undgå krydret mad og andet, der kan irritere slimhinderne
  • Snak med din tandplejer på klinikken om netop din situation og få råd og vejledning, der passer til dig
  • Regelmæssigt tandeftersyn og daglig grundig hjemmetandpleje er den bedste kur mod ondt i munden.

Forkølelsessår

Det prikker i huden omkring læberne, og har man prøvet det før, ved man, at der er et forkølelsessår på vej. Dette skyldes, at man bærer på en herpes virus. En virus, som er overført fra spyt eller direkte kontakt (f.eks. kys)

Herpes Simplex Virus (HSV-1) er den hyppigste form og er som regel begrænset til læber og mund.

En salve, plaster eller i svære tilfælde tabletter, kan lindre og svække udbruddet.

Mundbetændelse

Som oftest rammes børn under 5 år af denne herpesvirus, som forårsager betændelsen. Men det kan også ramme større børn og voksne.

Virus er den samme, som forårsager forkølelsessår som beskrevet, men ved mundbetændelse er udover læberne også tandkød, tunge og kinderne typisk beklædt med små blærer. Blærerne brister og danner sår. Oftest er almentilstanden også påvirket med feber og sløjhed.

Tilstanden var ca. 10-14 dage, før virussen slipper taget.

Meget forsigtig tandbørstning med en blød tandbørste kan prøves, evt. uden tandpasta. At skylle med klorhexidin under udbruddet frarådes. Det svier og hjælper ikke på helingsprocessen.

Halsbrand og sure opstød

Når mavesyren bliver presset op i spiserøret og i nogle tilfælde helt op i mundhulen, kan det give komplikationer.

Udover at give syreskader på tænderne kan mavesyren svie i slimhinderne. Især hvis man har tynde, sarte eller sprukne slimhinder. Det kan være meget generende men ikke alvorligt.

Mundtørhed

Med alderen nedsættes spytproduktionen i vores spytkirtler. Når mundens slimhinder bliver tørre, kan det give ømhed og sarte, irriterede slimhinder. Der kan nemt opstå revner og sår i mundvigen.

Medicin kan også påvirke spytproduktionen.

Præparater, som i sig selv ikke giver mundtørhed, kan sammen med andre former for medicin give sig udslag i dette. Som hovedreglen siges, at tager man mere end tre slags medicin, er der forøget risiko for mundtørhed.

Rygning kan forværre tørhed i munden.

Din tandplejer kan hjælpe dig på klinikken med at få brudt den ømme onde spiral og vejlede dig i produkter, der kan lindre mundtørheden.

Lichen Planus

Er en sygdom i mundens slimhinde, som ligner skallen på en netmelon. Typisk ses hvide stregtegninger, men forandringen kan også være rødlig, store hvide pletter eller små sår.

Forekomsten ses hos ca. 2 pct. af befolkningen og oftest ved midaldrende eller ældre.

Årsagen til denne sygdom er ukendt og kan ikke behandles eller forebygges. I sjældne tilfælde udvikles celleforandringer. Derfor er det vigtigt at få tjekket slimhinderne regelmæssigt til tandeftersyn.