Knogleskørhed er ikke en stopklods

Når man har fået konstateret knogleskørhed, og i særdeleshed hvis man har haft brud eller sammenfald af ryghvirvlerne, bliver man nemt forskrækket og overforsigtig, men knogleskørhed behøver ikke at være en stopklods – det er et spørgsmål om at lære at bevæge sig hensigtsmæssigt.

Hvordan tager man strømper på uden at bøje ryggen? Hvordan kommer man ud af en bil uden at vride ryggen? Hvordan køber man ind til gæster uden at løfte mere end fem kilo? Når man har fået konstateret knogleskørhed og haft et brud eller sammenfald i ryggen, så er der mange af hverdagens gøremål, der bliver svære at klare. Det kan føre til overforsigtighed i angsten for at gøre noget forkert, men der er mange af hverdagens gøremål, som man kan klare – man skal bare lære at gøre det på en ny måde, som ikke udsætter kroppen for unødig risiko.

Aarhus er ét af de steder i landet, hvor patienter med knogleskørhed er så heldige at blive tilbudt et uddannelsesforløb, som skal lære dem at nedsætte deres risiko for at få flere brud på rygsøjlen. Desuden instrueres de i et dagligt øvelsesprogram. To af underviserne er ergoterapeut Dorte Lundbak og fysioterapeut Birgitte Malmros. I mere end tyve år har de lært personer med knogleskørhed at klare hverdagens gøremål. Undervisningen er en del af et tværfagligt tilbud, hvor de øvrige undervisere er læger, sygeplejersker, en diætist og en repræsentant for Osteoporoseforeningen.

Tag hensyn til dig selv og din krop

Når Dorte og Birgitte har deltagerne med osteoporose til undervisning, er anbefalingerne enkle: Undgå at rotere rygsøjlen, undgå at bøje forover i ryggen og undgå at løfte mere end fem kilo. Det er de tre regler, de forsøger at få deltagerne til at overholde, og giver anvisninger på, hvad man så skal gøre. Men at lave om på sin hverdag kan være en udfordring – og det tager tid!

– Det er faktisk umuligt at komme i en kummefryser uden at bøje i ryggen, så derfor anbefaler vi, at man – om muligt – anskaffer sig et fryseskab i stedet for, siger Dorte. Hun og Birgitte koncentrerer sig om at give deltagerne den viden, de har brug for, for selv at kunne vurdere en risiko, og dermed selv tage ansvar. Mange ved ikke, hvordan de skal komme ned på gulvet og samle en ting op uden at bøje i ryggen. De skal derfor lære, hvordan de – ved at bøje i hofte og knæ – kan samle noget op fra gulvet. Hvis ikke de er i stand til at bøje tilstrækkeligt i hofte og knæ, kan de bruge en gribetang.

– Vi kan ikke bestemme over de osteoporoseramtes liv, men vi vil gerne give dem redskaberne til selv at kunne kontrollere og begrænse risikoen i forbindelse med forskellige gøremål, siger Dorte Lundbak. Et af de hjælpemidler, hun er glad for at introducere til patienterne, er et langt skohorn. Med det kan man ikke bare tage sko af og på, man kan også tage strømper af, komme en klud på og vaske sig mellem tæerne uden at bøje ryggen. Som ergoterapeut ved hun, hvad der er af hjælpemidler på markedet, som kan hjælpe patienterne til en nemmere hverdag. Det kan eksempelvis være en strømpe-påtager, et drejesæde til bilen eller taburet foran vaskemaskinen, når tøjet skal ind og ud.

Hjælp til selvhjælp

Formålet med undervisningen er at give deltagerne de bedste muligheder for at holde fast i et indholdsrigt og godt liv på trods af diagnosen, og terapeuternes oplevelse er, at hvis man generelt har et positivt syn på livet, er der gode muligheder for at holde fast i det gode liv, hvis bare man accepterer, at man har særlige behov.

– Specielt hvis man har mange sammenfald i ryggen, kan aktivitet være forbundet med smerter og gener. Det gælder derfor om at være kreativ, når det giver problemer, og i visse tilfælde anvende hvilestillinger, der giver mest mulig aflastning for ryggen. Meget kan lade sig gøre: vi har haft osteoporoseramte, som fandt ud af, at de sagtens kunne tage til middage og sammenkomster, hvis de eksempelvis havde en lændepude med og havde mulighed for at skifte stol ind imellem for ikke at få smerter. En patient fortalte, at hun stillede en briks op i sin spisestue, så hun kunne ligge der for at aflaste ryggen og samtidig være sammen med sine gæster, fortæller Birgitte Malmros.

Hvad kan du gøre?

Osteoporoseforeningen har udgivet en pjece, som viser øvelser og giver vejledning til hverdagen med knogleskørhed. Brug den som inspiration. Pjecen kan ikke stå alene – der skal en fysioterapeut til at instruere i at udføre øvelserne korrekt. Find den her.

 

Hvor kan du få undervisning?

Tilbuddet om undervisning er ikke landsdækkende. Spørg din læge eller Osteoporoseforeningen om hvilke tilbud der er i dit område.